Menu

ZOwonen digitaliseert verder met Valid

31 januari 2017 is er een mooi artikel verschenen in WijLimburg. Collega Ton Luyk gaat in gesprek met Niels Golsteijn, IT manager bij ZOwonen, over de digitalisering van woningcorporaties.

Meer weten over dit onderwerp? Neem contact op met Ton Luyk. 

- - - -

Woningcorporatie ZOwonen uit Sittard legde in 2015 het complete IT-beheer in handen van Valid. Sindsdien is de van oorsprong Maastrichtse dienstverlener ook vaste partner bij de verdere digitalisering binnen de corporatie. Volgende innovatie: een digitale meerwaarde bieden voor huurders en toeleveranciers. 

Niels Golsteijn kan zich de 23e november van 2015 nog goed herinneren. Op die dag stapten alle medewerkers van ZOwonen, ongeveer 130, over op fleXpace®. “Een door Valid ontwikkelde dienst voor flexwerken”, legt de IT-manager van ZOwonen uit. “Internetbased met opslag in externe datacenters, ofwel in de cloud. Op die dag hebben we afscheid genomen van de thin clients en de eigen servers. Iedereen is overgestapt op de laptop. Een big bang ja. We stonden met het projectteam gereed om vragen te beantwoorden en problemen op te lossen. Valid had nog extra floorwalkers gestuurd, voor de zekerheid. FleXpace® was binnen de kortste keren ingeburgerd. Anderhalf jaar verder zijn we nog steeds zeer tevreden. Er zijn al diverse aanpassingen en uitbreidingen doorgevoerd.” 

Applicaties

“Dat is het mooie van fleXpace”, vult Ton Luyk aan, accountmanager bij Valid, “je kunt er maatwerk mee leveren, precies die applicaties toevoegen die de klant wenst. Dat is wat ICT in onze ogen moet zijn: een middel om processen te verbeteren, de business efficiënter te maken. Dat is hier bij ZOwonen zeker gelukt, ook omdat de organisatie zelf heel innovatief is ingesteld en open staat voor verdere digitalisering. Ze hebben niet voor niets vorig jaar de Digital Award voor woningcorporaties gewonnen.” 

Die open mind was er al eerder. “We waren al een tijd op zoek naar een IT-partner die het beheer kon overnemen”, vervolgt Niels Golsteijn. “We hadden een eigen IT-afdeling van vijf mensen, maar de ontwikkelingen waren eigenlijk niet bij te houden. Voortdurend nieuwe hardware en software, de cloud, beveiliging; het leek ons beter om dat alles te outsourcen naar een partner met kennis van zaken. Ook wilden we overstappen op flexwerken. Veel van onze medewerkers zijn dagelijks op pad of werken deels thuis. De keuze viel op Valid, een wendbare organisatie met 300 specialisten. Na een grondige voorbereiding hebben we uiteindelijk de stap gezet. FleXpace vormt nu de fundering voor de verdere IT-ontwikkeling.”

Flexibiliteit

Het legde ZOwonen geen windeieren. De eigen IT-afdeling kromp naar twee mensen en de gewonnen flexibiliteit leverde een lege verdieping op in het eigen kantoorpand, die nu verhuurd is. “We hebben het complete beheer in handen”, zegt Ton Luyk. “We zorgen voor de inlogprocedures, beveiliging en opslag, updates van applicaties, contacten met de softwareleveranciers, enzovoort. Medewerkers komen met vragen bij onze servicedesk terecht. Wij ontzorgen onze klanten waardoor ze zich kunnen richten op hun kerntaak.” 

Online Platform

Bij ZOwonen is dat het verhuren van betaalbare woningen voor mensen met een klein inkomen. Na diverse fusies is de organisatie verantwoordelijk voor ruim 14.000 woningen in de regio Westelijke Mijnstreek. “Nu we intern de IT op orde hebben, zijn we klaar voor de volgende stap”, kondigt Niels Golsteijn aan. “We ontwikkelen op dit moment een Online Platform waarop huurders zelf zaken kunnen regelen. Bijvoorbeeld een storing melden of een afspraak maken voor onderhoud aan de cv-installatie of de reparatie van een lekkende kraan. Dat heeft verschillende voordelen. De huurders vinden de informatie op één plaats en weten meteen waar ze aan toe zijn.” 

Toekomst

Valid werkt momenteel samen met ZOwonen aan een verdere doorgroei van het private cloud gedeelte naar een volledige ontsluiting in Microsoft Azure. Ton Luyk: “We werken het idee samen uit. Dat zal niet het laatste zijn. Zo denken we ook na over slimme digitale toevoegingen aan de woningen.”

Niels Golsteijn knikt. “Er komt nog meer. Met sensoren in en aan de huizen is heel veel mogelijk. Ze geven aan wanneer verf afbladdert, hoe het zit met energieverbruik en zelfs aan digitale ontsluiting van ons woningbezit wordt gewerkt. Zo kun je veel gerichter onderhoud plegen en investeren. Met Valid onderzoeken we de mogelijkheden. Een perfecte partner wat ons betreft.”