Geforceerde uitrol van nieuwe Microsoft Teams

Begin oktober 2023 is Microsoft gestart met gefaseerde uitrol van de nieuwe Teams applicatie.Eindgebruikers konden vanaf dat moment zelfstandig switchen tussen ‘Teams Classic’ en de nieuwe Teams. Microsoft heeft een tijd geleden aangekondigd dat de nieuwe Teams op termijn geforceerd zou worden uitgerold voor alle gebruikers.

Eind maart gaat dit gebeuren. Vanaf dat moment gaan alle gebruikers over op de nieuwe versie en wordt de ‘Classic’ versie verwijderd, tenzij de update door de beheerder van de Teams omgeving bewust wordt uitgesteld*. Het uitrollen van de nieuwe versie is een besluit wat Microsoft centraal heeft genomen. Als organisatie moet je je dus tijdig voorbereiden voor de overstap.

*Gebruikers hebben en houden, zoals ook nu, altijd de mogelijkheid om de nieuwe teams versie te gebruiken door links bovenin het schuifje te veranderen.

Nieuwe teams toggle

Issues met de nieuwe Teams

Zeker aan het begin van de lancering waren er enkele issues met de nieuwe Teams client. Zo waren niet alle functionaliteiten beschikbaar ten opzichte van de Classic versie en waren er ook soms problemen met webcams, headsets en bepaalde plug-ins. Microsoft is bezig om deze issues op te lossen. Wij raden dus aan om te starten met testen om de impact voor je organisatie te bepalen.

Wat is er veranderd en/of nieuw?

Goed om te weten: het gaat om een aantal kleine aanpassingen – met name met betrekking tot de interface – en niet om een revolutionaire verandering. In de basis blijft Teams werken zoals je gewend bent. Wat is er dan nieuw? Allereerst is de uitstraling opgefrist en ziet het er allemaal wat strakker uit. Daarnaast geeft Microsoft aan dat de snelheid sterk is toegenomen: de applicatie start tot 2 keer sneller op en meetings bijwonen gaat een stuk sneller. Verder is de gebruikerservaring van Teams kanalen en Teams vergaderingen verbeterd.

  • Teams in een nieuw jasje: De grootste zichtbare verandering zit hem in de frissere uitstraling.
  • Alle contactpersonen op één plek beheren: Binnen de nieuwe Teams kun je al je contactpersonen op één centrale plek beheren.
  • Instellingen voor meldingen beheren in Teams: Teams-meldingen kunnen nu rechtstreeks in de Teams-app worden ingesteld.
  • Weergave van berichten in kanalen Je kunt nu kiezen of nieuwe berichten boven aan een kanaal of onderin worden weergegeven
  • Zoeken in specifieke chat of kanaal. Zoeken in de volledige Teams omgeving kon soms onoverzichtelijk zijn. Daarom kan je vanaf nu zoekopdrachten uitvoeren voor een specifieke chat of kanaal waarin je je bevindt.
  • Nieuwe werkbalk voor presentaties: In de nieuwe Teams is de werkbalk voor presentaties verbeterd, zodat een presentatie makkelijker te beheren is tijdens videovergaderingen.
  • Betere microfooninstellingen voor gelijk stemgeluid en ruisonderdrukking: De gebruikerservaring met betrekking tot de microfoon is op meerdere vlakken verbeterd. De Teams app past nu automatisch de gevoeligheid van de microfoon aan.
  • Aanwezigheidsinformatie wordt beter bijgewerkt: Met de nieuwe Teams word je aanwezigheid direct en consistent bijgewerkt als je beschikbaarheid verandert.
Teams 2

Bovenstaande is slecht een kleine greep uit alle andere nieuwe mogelijkheden en verbeteringen. Voor een compleet overzicht, kijk hier.

Impact van geforceerde uitrol beperkt

Omdat het om kleine veranderingen gaat, en dat vele gebruikers inmiddels al (op eigen initiatief) de nieuwe client in gebruik hebben, verwachten we dat de impact van de geforceerde uitrol beperkt is. In de rapportages bij onze klanten zien we dan ook dat veel gebruikers al op eigen initiatief zijn geswitcht. Toch blijft ons advies om goed te testen met de nieuwe Teams, voordat je de update vrijgeeft. Overleg met de beheerder van je Teams en/of IT-omgeving hoe je hiermee wil omgaan, zodat je eventuele negatieve impact van de update beperkt en optimaal gebruik maakt van de verbeteringen en nieuwe functionaliteit binnen de nieuwe Teams.

Valid – IT
Vorige artikel Hulpmiddelen bij het in kaart brengen van problemen en veranderingen
Volgende artikel Verbeter je cybersecurity met Microsoft Attack Simulation & Training
Menu security en compliance