Belangrijke update voor VMware gebruikers

De overname van VMware door Broadcom, in november 2023, heeft voor flink wat onduidelijkheid en onrust gezorgd. Met name door de wijzigingen in de licentiestructuur en implicaties daarvan voor de vele bedrijven die VMware in gebruik hebben. Daarom willen we je informeren over de belangrijkste veranderingen en de gevolgen voor de VMware licenties, de wijze waarop de kosten vanaf 1 mei 2024 berekend zullen worden en wat de impact daarvan is.

Vervallen van perpetual licenties

Per 1 april 2024 zal het alleen nog mogelijk zijn om licenties af te nemen in een abonnementsvorm (subscription). Hiermee komt het perpetual licentiemodel te vervallen. Klanten die nu nog in het bezit zijn van perpetual licenties kunnen deze gewoon blijven gebruiken tot de einddatum. Op de betreffende einddatum blijft de VMware-omgeving wel gewoon actief, maar het aan het licentie gelieerde supportcontract met VMware wordt dan beëindigd. Updates en support zijn vanaf dat moment niet meer mogelijk. Voor nieuwe licenties kan er alleen nog maar gekozen worden voor een abonnementsvorm.

Er is op dit moment nog veel onduidelijk, waaronder of de prijzen voor bestaande klanten, die van perpetual naar het nieuwe abonnementsmodel gaan, hetzelfde zijn als de prijzen voor nieuwe klanten. Zodra Broadcom hier meer duidelijkheid in geeft, komen we met een update.

VMware Cloud Foundation (VCF) en VMware vSphere Foundation (VSF)

Er is door Broadcom gekozen om de abonnementen te vereenvoudigen, waarbij er nog maar twee bundels overblijven, te weten VMware Cloud Foundation (VCF) en VMware vSphere Foundation (VSF).Een belangrijk wijziging in de nieuwe abonnementsvorm is dat deze nu berekend worden op basis van het aantal CPU-cores waarbij standaard gerekend wordt met 16 cores per socket. De berekening op basis van vRAM komt hiermee te vervallen. Wat het beste past bij de behoeften van je organisatie, VCF of VSF, is afhankelijk van de wensen en eisen.

Het belangrijkste nieuws is dat Valid je ook in deze nieuwe opzet kan blijven ondersteunen op het gebied van VMware licenties. Als je VMware licenties via Valid afneemt of dienstverlening afneemt op de Valid VMware omgeving in één van onze datacenters, nemen we binnenkort contact op om de specifieke implicaties voor jouw organisatie te bespreken.

Vragen?

Heb je vragen over de specifieke implicaties voor jouw organisatie? Neem dan contact met ons op. We gaan graag met je in gesprek!

Valid – man vrouw samenwerking
Vorige artikel Verantwoordelijke en veilige implementatie van AI: essentiële stappen voor organisaties
Volgende artikel Hulpmiddelen bij het in kaart brengen van problemen en veranderingen
Valid – IT