Heeft een Agile project de Business- en Informatie Analist (BIA) nog wel nodig?

Spoiler alert: Het antwoord is “Ja!”

De rol van Business- en Informatie Analist (BIA) wordt niet expliciet genoemd binnen het Agile-framework, waardoor regelmatig de vraag gesteld wordt of deze rol wel nodig is. En zo ja: welke taken horen daar dan bij? In dit blog geeft BIA Wendy Groven-Hogenboom je een helder overzicht van de mogelijke rollen en taken van de BIA binnen projecten die volgens het Scrum-framework worden uitgevoerd.

De illusie van controle

Een Scrum Team bestaat uit drie rollen:

  • Product Owner
  • Scrum Master
  • Developers

Met Developers worden in dit geval niet uitsluitend softwareontwikkelaars bedoeld. Het gaat om iedereen in het team die bijdraagt aan het opleveren van een werkend increment (deelproduct) aan het eind van de sprint. Denk aan:

  • Softwaredevelopers
  • Testers
  • UX-designers
  • Business-en Informatie Analisten
  • Data-engineers

De kerntaak van de BIA: Requirements Engineering

De belangrijkste taak van een BIA is – ook binnen Scrum – requirements engineering. Dit omvat het identificeren, analyseren, documenteren, valideren en beheren van de eisen voor het te ontwikkelen systeem of softwareproject.

Het doel hiervan is ervoor te zorgen dat het eindresultaat aansluit bij de behoeften van stakeholders, zoals gebruikers, opdrachtgevers en ontwikkelaars. Binnen requirements onderscheiden we:

In tegenstelling tot watervalprojecten, waar alle requirements vooraf gedetailleerd worden vastgelegd, gebeurt dit bij Scrum geleidelijk en iteratief.

Naast deze kerntaak heeft de BIA nog andere verantwoordelijkheden en kan hij of zij ook andere rollen vervullen. In dit blog ga ik hier dieper op in.

De BIA vóór de start van het project

De BIA speelt al een rol voor de start van het project. Bijvoorbeeld:

  • Uitvoeren van een GAP analyse: Hiermee wordt vastgesteld of een project nodig is en wat er, op hoofdlijnen, gedaan moet worden binnen dat project.
  • Ondersteuning bij opstellen Product Vision: Hierin wordt de visie van de stakeholders op het te ontwikkelen product vastgelegd, in termen van de belangrijkste behoeften en kenmerken. Het bevat dan ook een schets van het beoogde product.
  • Bijdragen aan de Product Roadmap: Deze geeft de geplande ontwikkeling van een product over een langere periode weer. Het biedt een visueel overzicht van de belangrijkste mijlpalen, features en releases en is afgestemd op de Product Vision.
  • Helpen bij het opstellen van de initiële Product Backlog: De BIA ondersteunt de Product Owner (PO) bij het opstellen van de User Stories. De User Stories met de hoogste prioriteit staan bovenaan. In eerste instantie bevatten de User Stories nog weinig details.

De rol van de BIA tijdens het project

Tijdens het project is de BIA onderdeel van het development team. Hij houdt zich voornamelijk bezig met het uitwerken van de User Stories. Het opstellen en uitwerken van de User Stories doet de BIA samen met stakeholders zoals de eindgebruikers en de Product Owner.

Tijdens de refinement-sessies worden er al meer details toegevoegd en worden acceptatiecriteria gedefinieerd. Alleen de User Stories die in de komende twee tot drie sprints aan bod komen worden opgepakt tijdens de refinement-sessie. Alle Developers werken aan de refinement van de User Stories. Vanuit verschillende invalshoeken worden de details toegevoegd. Zo kijkt een software developer naar requirements vanuit de techniek en een BIA kijkt naar requirements vanuit de business.  

Tijdens de sprint gaat het team aan de slag met de User Stories die in die sprint opgepakt moeten worden. Er worden dan nog meer details toegevoegd. Ook zorgt de BIA voor heldere functionele documentatie en is hij verantwoordelijk voor procesmanagement. Daarnaast werkt hij testplannen uit en ondersteunt hij bij het uitvoeren van testen. 

Soms wordt ervoor gekozen om de BIA voor het team uit te laten werken en de User Stories voor de volgende sprint gedetailleerd uit te werken. Op die manier zijn deze User Stories sprint-ready en direct op te pakken door het team in de volgende sprint.

De BIA als Product Owner

De Product Owner is iemand die de belangen van de business vertegenwoordigt. Idealiter komt de Product Owner dan ook vanuit de business. In de praktijk zie je ook vaak Product Owners vanuit de IT kant. Soms wordt een BIA  gevraagd om (tijdelijk) de rol van PO op zich te nemen of op te treden namens de PO.

Voorwaarden hiervoor zijn:

  • De BIA kan én mag beslissingen nemen
  • De BIA kan de Product Backlog effectief beheren
  • De BIA kan goed samenwerken met het development team en stakeholders
  • De BIA heeft de nodige Agile/Scrum kennis en mindset.

Samengevat

De Business- en Informatie Analist wordt dan wel niet expliciet benoemd binnen het Scrum-framework, maar vervult desondanks een cruciale rol in het succes van het project. De BIA richt zich vooral op het verzamelen, analyseren en specificeren van requirements én het ondersteunen van de Product Owner. Met dit blog heb je hopelijk een goed beeld gekregen van de rol van de BIA binnen Scrum projecten. Heb je aanvullingen of eigen ervaringen? Laat het mij vooral weten!

Lees vooral ook mijn blogs: Non-Functional Requirements: De basis voor een goed systeem, Een effectieve aanpak voor het uitvoeren van een gap analyse, Hulpmiddelen bij het in kaart brengen van problemen en veranderingen, Een week uit het leven van een Business- & Informati Analist en Wat doet een Business- & Informatie Analist.

Voor meer informatie neem gerust contact op met Wendy Groven-Hogenboom.

V-Tower
Vorige artikel Valid Managed Services benoemt Nancy Roos-Beukers als Director Sales & Marketing
Volgende artikel De kracht van voorspelbare inzet in een onvoorspelbare wereld
IT consultancy