Valid Nieuws

17 okt. 2019

Valid Draait Door


In 1999, vlak voor de dot.com crisis, trok de jonge directeur van Brunel IT, Dis Valcq de stoute schoenen aan en begon voor zichzelf. In twintig jaar tijd heeft hij, ondersteund door goede mensen en dankzij mooie en trouwe klanten, met Valid een bedrijf opgebouwd dat staat als een huis. Dat moest gevierd worden, en hoe!

De verf is hier en daar nog nat als tientallen gasten op het Eindhovense Strijp-T de ruimte binnenkomen waar de feestelijkheden plaatsvinden. De industriële uitstraling van het voormalige Philips-gebouw geeft een eigentijdse dimensie aan de bijeenkomst in deze net opgeleverde evenementenlocatie. Valid heeft als eerste gebruiker de primeur: een kwestie van vooroplopen!

De start van Valid aan het einde van de vorig eeuw viel op een ongunstig moment, vlak voor het uiteenspatten van de internetzeepbel. Valcq zette zijn plannen door, overtuigd van zijn aanpak: “In het ‘wat’ kon je je niet onderscheiden met IT Services, wel in het ‘hoe’. Door lange termijn relaties aan te gaan en met een sterke klantfocus maak je het verschil. En door veel aandacht te geven aan je mensen. De economie mag even tegenzitten maar IT blijft noodzakelijk. Bedrijven moeten transformeren en daar speelt IT een rol in”. Als voorbeeld van een zichzelf opnieuw uitvindend bedrijf geeft hij Philips dat in enkele decennia is getransformeerd van fabrikant van lampen, televisies en zelfs wc-brillen tot een medical speler van wereldformaat. 

Speels

Natuurlijk gaat het bij zo’n jubileumfeestje om herinneringen ophalen met oude bekenden en nieuwe mensen ontmoeten. Maar Valid zou Valid niet zijn als er niet ook een inhoudelijk interessant onderdeel geboden zou worden. Onder leiding van de uitstekende moderator Joost Hoebink werd een interactief programma afgewerkt, met trendwatcher Aljan de Boer van Trendsactive, levendige discussies over stellingen waar het publiek via de smartphone over kon stemmen en een panel met kopstukken op het gebied van business en IT. Dat waren Roy van de Kamp bij VodafoneZiggo, de directeur van Vodafone Global Enterprise in Nederland, Pieter Paul van Beek (serial entrepreneur en lid van de Raad van Advies van Valid) en natuurlijk met Dis Valcq en Eric Hogenboom, de beide roergangers van Valid. 

Het mag geen wonder zijn dat innovatie en digitalisering centraal stonden. Maar vooral ook de toekomst. ‘Valid draait door’ was het thema. Maar waarheen? Dis Vaclq: “Dag in dag uit zijn we samen met onze klanten bezig om hen voorop te laten lopen. En dit willen we ook in de toekomst blijven doen. Samen bepaal je de richting en dat is best lastig in deze tijden van grote veranderingen. Welke nieuwe technologie komt op ons af? Wat beweegt de nieuwe generaties en hoe bind je deze als collega of klant? Waarom is digitale transformatie onontkoombaar voor ons allen?” Op een speelse, en toch veelzeggende manier werden deze vragen besproken. 

Van de Kamp is bij uitstek ervaringsdeskundige als het om veranderen gaat. Hij heeft in zijn carrière bij Libertel-Vodafone-VodafoneZiggo voortdurend te maken gehad met transformaties, ten gevolge van een lange reeks fusies en overnames, maar ook door de voortschrijdende innovatie die andere manieren van werken en andere marktproposities teweegbrengt. “Niet alleen onze klanten zijn aan het transformeren, wij zelf ook. En de partners in ons ecosysteem zoals Valid moeten daarin mee.”

 

Kampvuur

Zoals alles heeft technologie ook een keerzijde. Moeten we ons zorgen maken over de toekomst als iedereen, de jonge generaties voorop, de hele dag bezig zijn op de smartphone met social media? Trendwatcher De Boer stelt gerust: “Het gaat niet om het ding, maar om de functie. Social Media zijn het kampvuur van vroeger, waar mensen bij elkaar kwamen om elkaar verhalen te vertellen en op de hoogte te houden. Mensen blijven heel sociaal, maar ze communiceren anders dan in het verleden. Ze raken wel minder gewend aan communicatie in real life. Kids uit de Generatie Z, de generatie die tussen halverwege de jaren negentig en 2015 is geboren, vinden een face-to-face gesprek best spannend en zijn dan zenuwachtig. Daar moet je in sollicitatiegesprekken rekening mee houden. Om ze aan boord te krijgen kun je kunt beter een hackathon houden dan een traditionele sollicitatieprocedure optuigen.” Van Beek onderstreept het belang van de menselijke maat om goede mensen binnen te krijgen en te houden. “Mensen willen het verschil maken, ertoe doen. Niet verloren raken in een grote corporate. Hun ‘purpose’ moet kunnen aansluiten bij die van hun werkgever. Bedrijven zonder purpose zijn minder aantrekkelijk voor de jongere generaties als werknemer en als klant.” Valcq herkent het belang van de menselijke maat. “Sinds wij de omvang van bepaalde teams hebben verkleind van veertig tot veertien medewerkers lopen dingen veel beter. De lijntjes zijn korter en er zijn minder vergaderingen nodig.” Hogenboom vult aan: “Wat ook goed uitpakt is dat wij mensen zelf verantwoordelijk hebben gemaakt voor hun ontwikkeling. We bieden wel de tools en wijzen de richting maar schrijven niets voor.”

DNA en privacy

Andere trends die voor alle generaties gelden, zijn het afnemende geduld en de behoefte aan gemak. De tijd waarop mensen hun geduld verliezen als ze wachten op een Uber-taxi is met 30% teruggelopen. Dat geldt ook voor video. Lag enkele jaren geleden de optimale speelduur op drie minuten, nu is dat twee minuten. Als het om gemak gaat, spelen Big Data een belangrijke rol. “De eerste no-click app is al gesignaleerd, van Domino’s Pizza. Je hoeft alleen de app maar te openen en de bestelling is al gedaan. De app weet uit eerdere bestellingen wat je graag eet en je smartphone geeft door waar je bent,” zegt De Boer. Een schoolvoorbeeld van Big Data. En dan raak je gelijk aan het privacy-thema, ook zo’n onderwerp waar veel om te doen is. Consumenten zijn daar heel dubbelhartig in, bijvoorbeeld als het om het afstaan van DNA gaat. Aan de ene kant heeft de politie rekening te houden met uitermate strenge wetgeving om DNA te kunnen afnemen, aan de andere kant staan mensen zomaar hun DNA af voor een gratis DNA-profiel. “Big data schept veel kansen. Maar waar stopt het? Daar maak ik me wel eens zorgen over,” zegt Hogenboom. VodafoneZiggo ziet Big Data als een noodzaak om relevant te blijven. “Neem bijvoorbeeld informatie over het verkeer. Geanonimiseerde locatiedata van onze klanten helpen in real-time verkeersdrukte te monitoren en alternatieve reisroutes te presenteren,” zegt Van de Kamp. Valcq onderschrijft het belang van Big Data. “Bij veel bedrijven is bij voorbeeld de supply chain al uitermate efficiënt ingericht. Echter, als we met Big Data één procentje extra efficiencywinst kunnen bereiken, bijvoorbeeld door bestellingen of logistieke stromen te voorspellen, zijn de voordelen immens. Over dit soort dingen sparren wij met onze klanten. Uit die interactie ontstaan de beste ideeën.” 

Valcq ziet allerlei puzzelstukjes op hun plaats vallen. Over Artificial Intelligentie wordt al meer dan veertig jaar nagedacht. Nu zijn de software, de rekenkracht en de netwerken tegen lage kosten beschikbaar om met Big Data en AI aan de gang te gaan. “Maar de menselijke factor blijft cruciaal.” Hoe waar dat laatste is bleek maar weer tijdens de aansluitende borrel.

“Mensen willen het verschil willen maken, ertoe doen. Niet verloren raken in een grote corporate zonder purpose”

Terug naar nieuwsoverzicht

Werken bij Valid

De club waar we trots op zijn. Kies je carrière met karakter.

Een lekker salaris, mooie projecten en leuke extra’s. Waar kies je voor? Jouw toekomstige collega's weten het wel. Zij kozen voor karakter. Want dat is waar we vol mee zitten. We kijken vooruit, terwijl we vandaag impact maken. Samen met onze collega’s, klanten en partners. En die gemeenschappelijke passie voel je aan alles. 

Bezoek onze carrièresite

Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Door onze website verder te bezoeken ga je hiermee akkoord. Lees meer over cookies.