Modern Work: hybride werken volgens de nieuwe norm

Onze werkomgeving heeft de afgelopen jaren een dramatische transformatie ondergaan. Waar volledig werken op kantoor ooit de standaard was, heeft de Corona pandemie tot een verschuiving geleid naar meer flexibele werkmodellen. Eén van de meest prominente zaken die hieruit is voortgekomen, is het hybride werken. Maar wat houdt hybride werken precies in, wat zijn de voor- en nadelen, en hoe kunnen moderne technologieën helpen om hybride werken zo prettig en efficiënt mogelijk te maken? In deze blog duiken we dieper in op deze vragen.

Wat is hybride werken?

Hybride werken combineert werken op kantoor met werken op afstand. Dit model biedt werknemers de flexibiliteit om te kiezen waar ze werken, afhankelijk van hun taken, persoonlijke voorkeuren en de afspraken binnen de organisatie. Het doel is om het beste van beide werelden te bieden: de samenwerking en sociale interactie van een kantooromgeving en de flexibiliteit en het comfort van thuiswerken.

Voordelen van hybride werken

 • Flexibiliteit en autonomie: Werknemers kunnen hun werkomgeving aanpassen aan hun behoeften en voorkeuren, wat leidt tot een betere werk-privé balans. Deze flexibiliteit kan de tevredenheid en loyaliteit van werknemers vergroten. (Bron: Forbes)
 • Verhoogde productiviteit: Onderzoek toont aan dat werknemers vaak productiever zijn wanneer ze de vrijheid hebben om te werken in een omgeving die hen het beste past. Minder tijd en stress door woon-werkverkeer kan de focus en efficiëntie verhogen. (Bron: A New Study Shows How To Maximize Hybrid Work Productivity (forbes.com))
 • Kostenbesparing: Bedrijven kunnen besparen op kantoorruimte en gerelateerde kosten. Werknemers besparen op reis- en maaltijdkosten.
 • Wijdere talentpool: Bedrijven zijn niet beperkt tot het werven van talent binnen hun geografische locatie en kunnen daardoor de beste kandidaten wereldwijd aantrekken. Dit geldt met name voor bedrijven die (bijna) volledig op afstand werken.

Nadelen van hybride werken

 • Communicatie-uitdagingen. De fysieke afstand kan leiden tot communicatieproblemen en een gebrek aan cohesie binnen teams. Het vergt bewuste inspanning en inzet van de juiste technologie om voor effectieve communicatie en onderlinge binding te zorgen.
 • Beschikbaarheid van een goede werkplek. Niet alle werknemers hebben thuis de ruimte voor een goede, rustige werkplek of de juiste middelen om thuis goed te kunnen werken.
 • Voortgangsbewaking en binding tussen teams en organisatie. Managers moeten nieuwe manieren vinden om prestaties en productiviteit te monitoren zonder micromanagement. Verder is het natuurlijk erg belangrijk om de verbinding tussen teams, personen en de organisatie te blijven stimuleren. Vertrouwen tussen werknemers en management is cruciaal.
 • Gevoel van eenzaamheid. Door afname aan (sociale) cohesie op de werkvloer, ervaart een aanzienlijk deel van de werknemers (27%) eenzaamheid
 • Grensvervaging werk en privé: Werken vanuit huis kan leiden tot een vervaging van grenzen tussen werk en privé. Dit kan twee kanten op werken, maar belangrijk is om goed te monitoren hoe collega’s hiermee omgaan en hoe het staat met de werk-privé balans en de ervaarde werkdruk.

Hoe hybride werkmodellen productiviteit en tevredenheid verhogen

 • Productiviteit: Hybride werkmodellen kunnen de productiviteit verhogen door de focus en concentratie te verbeteren. Werknemers kunnen werken op momenten dat ze het meest productief zijn, in een omgeving die hen het beste past. Deze autonomie zorgt ervoor dat werknemers gemotiveerder zijn en meer eigenaarschap voelen over hun werk.
 • Tevredenheid: Flexibiliteit in werklocatie en -tijden draagt bij aan een betere werk-privé balans, wat direct invloed heeft op de tevredenheid van werknemers. Werknemers die de controle hebben over hun werkomgeving rapporteren doorgaans hogere niveaus van werktevredenheid en een lager ziekteverzuim.
 • Technologische oplossingen voor hybride werkplekken: Moderne technologieën spelen een cruciale rol in het ondersteunen van hybride werkmodellen. Hier zijn enkele oplossingen die de overgang naar hybride werken kunnen vergemakkelijken:

Tools en oplossingen voor hybride samenwerking

 • Cloud-gebaseerde productiviteitstools: Microsoft 365 biedt een suite van “Modern Work” tools en apps, zoals Teams, OneDrive, en SharePoint die samenwerking, virtueel vergaderen, bellen en toegang tot documenten vanuit elke locatie mogelijk maken. Deze tools ondersteunen real-time samenwerking, wat essentieel is voor het behouden van teamcohesie.
 • Planningtools. Tools als Microsoft Planner helpen teams om projecten te organiseren, taken toe te wijzen, en voortgang te volgen. Deze tools bieden transparantie en geven inzicht in taken en verantwoordelijkheden, wat erg belangrijk is voor de voortgangsbewaking van hybride teams.
 • Security oplossingen. Hybride werken brengt nieuwe veiligheidsrisico’s met zich mee, maar oplossingen zoals Microsoft Defender helpen om gegevens en netwerken te beschermen. Regelmatige updates en security awareness trainingen voor werknemers zijn ook essentieel om cybersecurity te waarborgen.
 • Virtuele werkplekken. Azure Virtual Desktop biedt een volledige virtuele desktopomgeving waarmee werknemers toegang hebben tot hun werkbestanden en applicaties, ongeacht hun locatie. Dit zorgt voor een consistente werkervaring en verhoogt de productiviteit.

Hybride werken is de toekomst

Hybride werken is meer dan een tijdelijke trend; het is een nieuwe norm die bedrijven helpt om flexibeler en veerkrachtiger te zijn. Door de juiste balans te vinden tussen werken op kantoor en thuiswerken, kunnen organisaties niet alleen de productiviteit en tevredenheid van hun werknemers verhogen, maar ook kosten besparen door flexibele schaalbaarheid. Onderzoek toont aan dat met name de jongere generaties behoefte hebben aan hybride werken en daar ook een potentiële werkgever op selecteren. Met behulp van moderne technologische oplossingen kunnen bedrijven de uitdagingen van hybride werken overwinnen en de voordelen maximaal benutten.

Hybride werken volgens de nieuwe norm met Modern Work

Hybride werken biedt grote kansen, maar ook belangrijke uitdagingen. Daar hebben we rekening mee gehouden tijdens de ontwikkeling van ons Modern Work concept. Het Modern Work concept van Valid is een geïntegreerd, veilig, beheerd en geautomatiseerd cloudplatform. Het gaat verder dan alleen Microsoft 365 en biedt uitgebreide oplossingen om hybride werken naadloos te integreren in je organisatie.


Valid – samenwerken 3
Vorige artikel Azure Landing Zones - de ideale start voor je (verdere) cloudreis
Volgende artikel Microsoft stelt MFA verplicht voor Azure gebruikers
MFA Azure