Azure Landing Zones – de ideale start voor je (verdere) cloudreis

In het voortdurend veranderende IT-landschap én de hoge eisen die de business aan IT stelt, is efficiënte cloudadoptie een strategische noodzaak geworden voor organisaties die hun flexibiliteit, schaalbaarheid en efficiëntie willen vergroten. Azure Landing Zones bieden een fundamenteel blauwdruk en een bewezen framework voor het migreren en beheren van applicaties en workloads in Azure. Of je nu aan het begin staat van je cloudreis of bestaande resources optimaliseert, Azure Landing Zones bieden de richtlijnen en tools die nodig zijn om je cloudinfrastructuur te stroomlijnen en te verbeteren.

Wat zijn Azure Landing Zones?

Azure Landing Zones is een concept om de transitie naar Azure clouddiensten te vergemakkelijken en begeleiden. Het bestaat uit een reeks architecturale richtlijnen en best practices die zijn ontworpen om de reis naar de cloud te verbeteren. Landing Zones bieden een goed gestructureerde basis, gebaseerd op het Microsoft Cloud Adoption Framework (CAF) en het Well Architected Framework (WAF), die ervoor zorgt dat je infrastructuur veilig, schaalbaar en kosteneffectief is. Door gebruik te maken van Landing Zones in Azure kunnen organisaties hun cloudadoptieproces versnellen, de operationele efficiëntie verbeteren en innovatie stimuleren.

Voordelen van Landing Zones in Azure voor verschillende organisaties:

 • Nieuwe Azure gebruikers – organisaties die de stap naar de cloud willen maken (Greenfield): Een duidelijk startpunt met een vermindering van de complexiteit van cloudmigratie.
 • Bestaande Azure gebruikers (Brownfield): Helpen de huidige setup af te stemmen op best practices en continue verbetering.

Voordelen van Landing Zones

Het implementeren van Azure Landing Zones biedt verschillende voordelen. We benoemen de belangrijkste:

 • Robuuste en schaalbare cloudinfrastructuur: Op basis van een bewezen aanpak. Ontworpen om mee te groeien met de behoeften van je organisatie.
 • Verbeterde beveiliging: Security is een van de belangrijkste aandachtspunten, en Azure Landing Zones zorgen ervoor dat je cloudomgeving voldoet aan de hoogste normen, waardoor je data en applicaties worden beschermd tegen potentiële bedreigingen.
 • Schaalbaarheid en kosteneffectiviteit: Schaalbaarheid en kosteneffectiviteit zijn ook belangrijke voordelen. Landing Zones maken efficiënt resourcebeheer mogelijk, zodat je alleen betaalt voor wat je gebruikt en tegelijkertijd de mogelijkheid behoudt om resources naar behoefte op of af te schalen. Deze flexibiliteit is cruciaal voor organisaties die hun IT-budgetten willen optimaliseren.
 • Afstemming op best practices: Daarnaast zijn de Landing Zones afgestemd op het Microsoft Cloud Adoption Framework (CAF) en het Well Architected Framework (WAF), waardoor een gestructureerde benadering van cloudadoptie wordt bevorderd. Deze afstemming zorgt ervoor dat je cloudomgeving is gebouwd op basis van best practices, wat consistentie en betrouwbaarheid in je infrastructuur bevordert.

Landing Zones voor verschillende fases van de cloudreis

Landing Zones is een veelzijdig concept en het is dan ook geschikt voor organisaties in verschillende stadia van hun cloudreis.

 • Voor nieuwe Azure gebruikers (Greenfield): Voor nieuwe Azure gebruikers, ook wel greenfield-implementaties genoemd, bieden Azure Landing Zones een eenvoudige weg naar cloudadoptie, waardoor initiële setupcomplexiteit wordt verminderd en een sterke architecturale basis vanaf het begin wordt geboden.
 • Voor organisaties met bestaande Azure-resources (Brownfield): Voor organisaties met bestaande Azure-resources, ook wel brownfield-implementaties genoemd, faciliteren Landing Zones de afstemming op CAF- en WAF-principes. Deze afstemming helpt organisaties hun cloudinfrastructuur te verfijnen, nieuwe en verbeterde cloudfuncties te adopteren en voortdurende naleving van best practices te borgen.
 • Continue verbetering. Continue verbetering is een belangrijk kenmerk van Landing Zones in Azure. Door afgestemd te blijven op evoluerende frameworks en gebruik te maken van nieuwe functies, kunnen organisaties hun cloudinfrastructuur steeds blijven verbeteren op basis van de ervaringen en verbeteringen van duizenden andere organisaties die met Azure werken en hun omgeving steeds verder geoptimaliseerd hebben. Zo maak je slim gebruik van bestaande ervaringen en verbeteringen.

Onze aanpak voor Azure Landing Zones

We hebben veel ervaring in het implementeren van Azure Landing Zones, waarmee we organisaties helpen om zo goed mogelijk gebruik te maken van het grote potentieel van Azure, terwijl we op een laagdrempelige manier starten. Onze aanpak is gebaseerd op de principes van het Microsoft Cloud Adoption Framework (CAF) en het Well Architected Framework (WAF), wat ervoor zorgt dat je cloudinfrastructuur veilig, schaalbaar en kosteneffectief is.

Onze werkwijze: We maken gebruik van accelerators en slimme oplossingen om hoogwaardige en herhaalbare implementaties te garanderen. Deze aanpak versnelt niet alleen het adoptieproces, maar zorgt ook voor consistentie en betrouwbaarheid in alle implementaties.

 • Verbeteren van operationele efficiëntie.
 • Bevorderen van innovatie binnen je organisatie.
 • Toegang tot toonaangevende expertise en bewezen methodologieën voor een naadloze en succesvolle cloudreis.

Hoe gaat jouw organisatie om met de kansen en uitdagingen die cloud met zich meebrengt?

Azure Landing Zones bieden een uitgebreide en gestructureerde benadering van (verdere) cloudadoptie, met de richtlijnen en tools die nodig zijn om je cloudinfrastructuur te optimaliseren. Of je nu aan het begin staat van je cloudreis of bestaande resources wilt verbeteren, Landing Zones kunnen je helpen je doelen te bereiken.

Hoe gaat jouw organisatie om met de kansen én uitdagingen die Azure biedt? Wij gaan graag met je in gesprek om te praten over jouw specifieke situatie en hoe onze aanpak je kan helpen om de volgende stap te zetten. Om samen met vertrouwen de uitdaging van de complexiteit van cloudadoptie aan te gaan, voor meer efficiëntie, innovatie en schaalbaarheid binnen jouw organisatie.

DCIM100MEDIA
Vorige artikel Directiewijziging Valid Managed Services - Roy van de Kamp nieuwe Managing Director
Volgende artikel Modern Work: hybride werken volgens de nieuwe norm
Valid – man vrouw 5