Azure Virtual Desktop: flexibiliteit door veilige toegang tot je werkplek. Altijd en overal.

De moderne werkplek vraagt meer dan enkel een kantoorruimte en een device om mee te werken. Het gaat om flexibiliteit, toegankelijkheid en het vermogen om overal ter wereld effectief te kunnen werken. Een van de belangrijkste oplossingen die wij bieden, is Azure Virtual Desktop (AVD). AVD stelt bedrijven in staat om een volledig virtuele desktopomgeving te creëren die toegankelijk is vanaf elk apparaat, ongeacht waar de gebruiker zich bevindt. Zeker voor client/server-applicaties, waarvan de client ‘dicht bij’ de back-end infrastructuur moet staan vanwege latency, is AVD een prima oplossing.

Deze dienst combineert de kracht en schaalbaarheid van de cloud met de vertrouwde ervaring van een Windows-desktop, waardoor het een ideale oplossing is voor organisaties die hun IT-infrastructuur willen moderniseren en optimaliseren.

Wat is Azure Virtual Desktop?

Azure Virtual Desktop (AVD) is een virtuele desktopoplossing die volledig draait op het Azure-platform van Microsoft. Dit betekent dat de desktopomgeving niet meer fysiek aanwezig hoeft te zijn op locatie, maar in plaats daarvan gehost wordt in de Azure cloud. AVD biedt dezelfde functionaliteiten en gebruikerservaring als een traditionele desktop, maar met de toegevoegde voordelen van cloud. Gebruikers kunnen op hun virtuele desktop inloggen vanaf elk apparaat met internettoegang, wat het werken op afstand aanzienlijk vereenvoudigt. Dankzij de schaalbaarheid van Azure kunnen bedrijven eenvoudig het aantal werkstations verhogen of verlagen op basis van de huidige vraag, zonder dat dit invloed heeft op de prestaties of beveiliging.

Azure Virtual Desktop
Azure Virtual Desktop 2

Voordelen van AVD voor bedrijven

Eén van de grootste voordelen van Azure Virtual Desktop is de flexibiliteit en mobiliteit die het biedt. Medewerkers kunnen vanaf elke locatie toegang krijgen tot hun werkplek, wat de productiviteit verhoogt en het werkleven evenwichtiger maakt. AVD is ook gebruiksvriendelijk, met een intuïtieve interface die vertrouwd aanvoelt voor iedereen die met Windows werkt. Daarnaast zorgt AVD ervoor dat alle bedrijfsapplicaties toegankelijk zijn, ongeacht het type apparaat dat wordt gebruikt. Of je nu op een laptop, tablet of smartphone werkt. Je hebt altijd toegang tot je werkplek zoals je dat gewend bent. Voor bedrijven die hun ‘Journey to the Cloud’ geremd zien worden, doordat eindgebruikers met hun Windows clients dichtbij de on premises servers moeten werken vanwege hoge bandbreedte- of lage latency vereisten, is AVD een zeer geschikte oplossing. Enerzijds doordat de AVD omgeving dicht bij de (naar Azure) gemigreerde on premises VM’s kunnen draaien en anderzijds heft het de beperking op dat gebruikers op kantoor ‘dicht bij de servers’ moeten werken, aangezien ze vanuit elke locatie de client applicatie starten die fysiek op de Virtual Desktop omgeving in Azure draait.

Workplace en toepassingen

Met AVD kunnen traditionele Windows-applicaties eenvoudig naar de cloud worden gebracht en als gepubliceerde apps worden aangeboden. Dit betekent dat medewerkers dezelfde applicaties kunnen gebruiken die ze gewend zijn, maar zonder de noodzaak van een fysieke desktop. Deze integratie met Windows zorgt voor een naadloze en transparante werking van de applicaties, alsof ze lokaal op het apparaat aanwezig zijn. Dit maakt het eenvoudiger voor bedrijven om hun IT-infrastructuur te beheren en te schalen. Bovendien kunnen medewerkers snel en efficiënt toegang krijgen tot de tools die zij nodig hebben om hun werk te doen, ongeacht waar zij zich bevinden of welk apparaat zij gebruiken.

Beveiliging

Een ander belangrijk aspect van Azure Virtual Desktop is de ingebouwde beveiliging. AVD biedt geavanceerde beveiligingsfuncties die ervoor zorgen dat bedrijfsgegevens beschermd zijn tegen ongeautoriseerde toegang en cyberaanvallen. Dit omvat functies zoals multi-factor authenticatie, encryptie van gegevens in rust en tijdens transport, en regelmatige beveiligingsupdates. Door gebruik te maken van de beveiligingsmogelijkheden van Azure, kunnen bedrijven erop vertrouwen dat hun gegevens en applicaties veilig zijn, zelfs wanneer medewerkers op afstand werken.

Schaalbaarheid en beheer

Een van de grootste voordelen van AVD is de mogelijkheid om snel en eenvoudig op te schalen wanneer dat nodig is. Virtuele werkstations kunnen automatisch worden aangeboden op basis van de behoefte, wat betekent dat werkstations inactief kunnen worden gemaakt wanneer ze niet nodig zijn. Dit optimaliseert de kosten en voorkomt onnodige uitgaven. Of het nu gaat om tijdelijke werknemers of een plotselinge toename in workloads, met AVD kun je eenvoudig extra werkstations toevoegen zonder dat dit ten koste gaat van de prestaties.

Als je Azure Virtual Desktop via Valid afneemt, nemen wij het volledige dagelijkse beheer, de monitoring en onderhoud van het AVD-platform op ons. Wij zorgen ervoor dat alles op de juiste manier werkt, voor een optimaal functionerende IT-omgeving. Jouw medewerkers moeten immers altijd en overal, op een prettige en veilige manier kunnen werken.

Innovatie en Toekomst

Azure Virtual Desktop blijft zich ontwikkelen en biedt doorlopende innovaties en updates om ervoor te zorgen dat de werkplek altijd up-to-date is met de nieuwste technologieën. Dit betekent dat je bedrijf altijd gebruik kan maken van de nieuwste functionaliteiten en verbeteringen zonder dat daar nieuwe investeringen tegenover staan.

Verder wordt AVD ook vanuit ons Azure Landing Zones concept geborgd, op basis van het Cloud Adoption Framework (CAF) en Well Architected Framework (WAF). Hiermee wordt een cloudadoptie, gebaseerd op best practices bevorderd.

Conclusie

Azure Virtual Desktop biedt verschillende voordelen voor bedrijven, van verbeterde flexibiliteit en beveiliging tot sneller kunnen afstappen van on premises infrastructuur, eenvoudige schaalbaarheid en beheer. Met AVD hebben gebruikers altijd en overal en vanaf elk apparaat een veilig toegang tot hun werkplek.

Valid – samenwerken 2 (2)
Vorige artikel Valid behaalt Innovator status bij Palo Alto Networks
Volgende artikel Directiewijziging Valid Managed Services - Roy van de Kamp nieuwe Managing Director
DCIM100MEDIA