HR Manager

Michèl Robberts

“Dat we het gedurfd hebben om zo’n groot project neer te zetten, iets wat past bij het karakter van Valid, daar ben ik ontzettend trots op! Ik ben Michèl, sinds 2007 werkzaam bij Valid en sinds een aantal jaar als HR Manager. Onlangs heb ik mijn grootste HR-project tot dusver afgerond: Forward, ons nieuwe performance management. Weg met het traditionele beoordelen, we hebben nu een concept waarbij het echt om onze collega’s gaat. Waar elke medewerker regisseur is van zijn eigen loopbaan. 

Een project wat ik trouwens behoorlijk heb onderschat, maar daar later meer over. Toen ik HR Manager werd zag ik mijn kans schoon om onze traditionele beoordelingsmethode aan te pakken. Het was een verplicht nummer voor iedereen en, naast mijn persoonlijke frustratie over deze beoordelingscyclus, lazen we ook elk jaar in ons medewerkerstevredenheidsonderzoek terug dat niemand er energie van kreeg. Het idee moest werkelijkheid worden. Ik ben mij hierin verder gaan verdiepen, heb informatie opgehaald en kreeg eerst het idee om alles af te schaffen, weg met het hele proces, weg met beoordelingen. Nogal resoluut en hoe creëer je dan een ontwikkelingscultuur? Als wij dit goed aanpakken dan moeten wij grote beslissingen durven te nemen. Geheel afschaffen was niet de oplossing, we hebben wel een proces nodig. Vervolgens heb ik een groep van tien projectleden -uit alle lagen van de organisatie- om me heen verzameld voor de verdere uitwerking. Daarna ging ik draagvlak creëren en herhalen, herhalen, herhalen. Zorgen dat je change agents krijgt, collega’s die geloven in je verhaal. En dat is gelukt. Het is een project van de lange adem geworden en ik heb altijd veel steun vanuit de organisatie gekregen, maar dat neemt niet weg dat het vuur me af en toe wel aan de schenen is gelegd ; ). Er staat nu een concept waarbij onze collega’s zélf de regie hebben over hun ontwikkeling, waar ze zelf doelen mogen bedenken en waar we elkaar feedback gaan geven. Deze beoordelingstransitie past uitstekend bij ons motto Stay Ahead.

Wat ik onderschat heb? Dat de impact veel groter is dan ik me kon voorstellen. Het hakt in op alles wat je binnen deze organisatie doet en de omvang hiervan realiseerden we ons aanvankelijk niet. Kijk, we komen uit een situatie waarin we als leidinggevende vaak het initiatief nemen om onze collega’s voor te schrijven wat er van ze verwacht wordt. Opeens verwachten we dat ze hun eigen doelen bepalen en initiatief nemen. Dat is een hele grote stap. Mensen roepen “ik wil meer autonomie”, maar als je het geeft, betekent niet dat ze het automatisch ook nemen. Sommigen zijn er aan toe, dat merk je meteen. Anderen moeten er echt bij geholpen worden. Ik heb hier iets te licht over gedacht, we veranderen ons DNA, creëren een unieke cultuur. Wij verwachten ook niet dat je dit van de ene op de andere dag kunt veranderen. De komende tijd zullen we zeker nog nodig hebben om Forward tot een nog groter succes te maken.

Dat we deze stap hebben gezet maakt me enorm trots, maar nog trotser ben ik op de transitie die ik zelf heb doorgemaakt; van IT professional naar HR professional. Mijn loopbaan begon namelijk als programmeur, vervolgens heb ik me via testmanagement naar managementrollen bewogen. Van iemand die is opgeleid met het binaire gedachtengoed moest ik me gaan inleven in mijn collega’s en daar kon ik wel wat hulp bij gebruiken. Ik ben, naast mijn werk, toegepaste psychologie gaan studeren. Hoe werken bepaalde denkpatronen? Waarom gedraagt men zich hoe ze zich gedragen en hoe kan ik hier op inspelen? Het voordeel van deze studie is dat ik heb ontdekt dat het als manager simpelweg niet om mij draait. Mijn eigen denkbeeld en normen en waarden doen er niet toe, ik let er dus altijd bewust op dat ik mijn eigen projectie niet op iemand anders zet. Ik probeer goed te luisteren en erachter te komen wat de ander drijft. Dit heb ik ook meegenomen in het Forward-project.

Wat heel belangrijk is om de afstand tussen HR en de werkvloer zo klein mogelijk te houden. Je kunt heel veel leuke dingen verzinnen maar je moet je verplaatsen in wat er gebeurd in de organisatie. Als je dit weet; dan kan je de transitie in welke vorm dan ook veel sneller realiseren. Daar zit dadelijk het succes van Forward in, ik kan niet wachten om dit mee te maken!"

Werken bij Valid

De club waar we trots op zijn. Kies je carrière met karakter.

Een lekker salaris, mooie projecten en leuke extra’s. Waar kies je voor? Jouw toekomstige collega's weten het wel. Zij kozen voor karakter. Want dat is waar we vol mee zitten. We kijken vooruit, terwijl we vandaag impact maken. Samen met onze collega’s, klanten en partners. En die gemeenschappelijke passie voel je aan alles. 

Bezoek onze carrièresite

Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Door onze website verder te bezoeken ga je hiermee akkoord. Lees meer over cookies.