Recap Experts Live 2024: nieuwe IT trends en technologieën

Onze collega Ferry Braeken (Solutions Architect bij Valid) bezocht op 4 juni Experts Live, hét evenement waar IT professionals, experts en visionairs  samenkomen om de nieuwste trends en technologieën binnen de IT-wereld te bespreken. In dit blogartikel geeft Ferry een korte recap van het event.

Experts Live 2024

De revolutie van Windows tot het ‘Leading Operating System’

Onze dag begon met een inspirerende keynote van Christiaan Brinkhoff en Nadia Aimé, over de evolutie van Windows en het worden van het “Leading Operating System’.  Van de eerste IBM tot aan de Copilot PC, die binnenkort op de markt komt. Het was fascinerend en intrigerend om te horen hoe Microsoft zich voorbereidt op de toekomstige technologische uitdagingen en mogelijkheden.

Cloud Development met Azure CLI (AZD)

Cloud Development with Azure CLI (AZD) door Jonah Andersson van Solidify uit Zweden.  Een seminar over de mogelijkheden om te coderen met de AZD module in Azure. Met azd kun je consistent over de terminal ontwikkelen met Azure, integreren met je DevOps CI/CD-pijplijnen zoals GitHub Actions en meer.

Sentinel Playbooks, Logic Apps and Managed Identities

In deze sessie nam Koos Goossens van Wortell ons mee in de kracht van Azure Managed Identities om de beveiliging van Logic Apps en Sentinel Playbooks te verbeteren. Een interessante sessie met praktische inzichten.

Building a threat intelligence program: strategies and best practices

Alexander Benoit nam ons mee in een stappenplan voor organisaties die hun informatievoorziening over bedreiging willen ontwikkelen of verbeteren. Wat zijn de belangrijkste onderdelen van een succesvol threat intelligence programma, welke tools zijn geschikt en hoe zet je de processen zo efficient mogelijk op?

Architecting a SOC on top of Microsoft Defender XDR and Microsoft Sentinel

Defender en Sentinel implementeren is relatief eenvoudig, maar hoe implementeer je het volgens best practices, koppel je het aan de juiste producten en integreer je het binnen je omgeving? In deze sessie lieten Thijs Lecomte en Robbe van den Daele zien welke beslissingen ze in hun eigen Security Operations Center en tegen welke problemen ze zijn aangelopen.

Priviliged Access Strategy

Morton Knudsen, Microsoft MVP uit Denemarken, gaf ons de best practices rondom het inzetten van PIM in Azure en zelfs een kijkje in PIM voor AD. Verder gaf Morton specifieke voorbeelden van ontwerpen voor Priviliged Access voor platforms als Power BI, Azure Landing Zones, Intune en meer.

Closing note door Erik Scherder: technologie is zowel een zege als uitdaging voor onze hersenen

Een van de meest indrukwekkende sprekers van Experts Live Netherlands 2024 was ongetwijfeld Professor Dr. Erik Scherder. Wat een held. Als hoogleraar neuropsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, staat Professor Scherder bekend om zijn enthousiaste en toegankelijke manier van spreken over complexe wetenschappelijke onderwerpen.

Tijdens zijn sessie op Experts Live nam hij ons mee in de fascinerende wereld van het brein en de invloed van technologie op onze cognitieve functies. Met zijn kenmerkende energie en passie wist hij het publiek te boeien vanaf het eerste moment. Hij sprak over de impact van moderne technologieën, zoals kunstmatige intelligentie en digitale hulpmiddelen, op onze hersenfunctie en mentale gezondheid.

Een van de kernpunten van zijn presentatie was hoe technologie zowel een zegen als een uitdaging kan zijn voor onze hersenen. Hij benadrukte het belang van een evenwichtige benadering: terwijl technologie ons leven kan verrijken en ons cognitieve vermogen kan stimuleren, is het ook cruciaal om bewust om te gaan met de tijd die we eraan besteden en de manier waarop we deze tools gebruiken.

Professor Scherder ging ook in op de rol van fysieke activiteit en mentale uitdagingen in het behoud van een gezond brein, vooral in een tijdperk waarin we steeds meer afhankelijk zijn van digitale oplossingen. Zijn inzichten waren niet alleen wetenschappelijk onderbouwd, maar ook praktisch toepasbaar, wat het voor de aanwezigen gemakkelijk maakte om deze kennis mee te nemen en toe te passen in hun eigen leven en werk.

Zijn lezing was een perfecte balans tussen humor en serieuze wetenschap, wat ervoor zorgde dat zelfs de meest complexe concepten begrijpelijk en memorabel werden. Het was een sessie die zowel inspireerde als uitdaagde, en een die zeker bij zal blijven als een van de hoogtepunten van Experts Live Netherlands 2024.

Netwerken

Naast de sessies was er ook voldoende gelegenheid om te netwerken met andere professionals en experts uit het veld. De expo area bood een geweldige kans om de nieuwste tools en oplossingen van verschillende vendors te bekijken. Zo heb ik er nieuwe vrienden bij, en wat het leuk om ook weer oude bekende te zien.

Conclusie

Experts Live Netherlands 2024 was een fantastische ervaring die me veel nieuwe inzichten en kennis heeft gebracht. De combinatie van informatieve sessies, praktische workshops en waardevolle netwerkmogelijkheden maakte het een evenement dat ik zeker opnieuw wil bijwonen. Ik kijk ernaar uit om de opgedane kennis en ideeën toe te passen in mijn dagelijkse werk en om volgend jaar opnieuw deel te nemen. Complimenten aan de organisatie van Experts Live Nederland 2024!

Heb je vragen of uitdagingen in de implementatie van nieuwe  technologieën en/of innovaties binnen je organisatie? Dan kom ik graag met je in contact om in gesprek te gaan over je uitdagingen.

Dit artikel is geschreven door Ferry Braeken, Solutions Architect bij Valid. Het artikel is aangevuld met informatie van Experts Live.

Valid – werkplek 8
Vorige artikel Verantwoordelijke en veilige implementatie van AI. Stap 1: AI Readiness Assessment
Volgende artikel De digitale weerbaarheid en security versterken: Microsoft's veerkracht tegen geavanceerde cyberdreigingen
Vault security