Bescherm je bedrijf met Business Continuity in Azure
Azure

In de moderne digitale wereld is bedrijfscontinuïteit een cruciale factor voor elke organisatie. Verstoringen of rampen kunnen enorme impact hebben op de gegevens en applicaties van een bedrijf, wat kan leiden tot aanzienlijke downtime en gegevensverlies, met alle gevolgen van dien. Gelukkig biedt Microsoft Azure een scala aan services en functies die bedrijven helpen om de impact van dergelijke incidenten te minimaliseren en ervoor te zorgen dat hun bedrijfsapplicaties blijven draaien of snel kunnen worden hervat.

Dit blogartikel gaat specifiek over business continuity in Azure. Uiteraard bieden we ook opties voor Business Continuity in on-premise of hybride omgevingen.

Wat is Business Continuity in Azure?

Business Continuity in Azure bestaat uit de strategieën en maatregelen die worden genomen om ervoor te zorgen dat bedrijfsprocessen kunnen doorgaan tijdens en na een verstoring of ramp. Dit omvat het minimaliseren van gegevensverlies en downtime, zodat bedrijven hun primaire processen en kritieke functies kunnen blijven uitvoeren. Twee belangrijke concepten in dit verband zijn Recovery Time Objective (RTO) en Recovery Point Objective (RPO). RTO is de maximale tijd die een systeem of applicatie mag uitvallen, terwijl RPO de maximale hoeveelheid gegevens is die verloren mag gaan. Azure helpt bedrijven om deze doelen te bereiken met een reeks krachtige tools en services.

Azure Services voor Business Continuity

Om bedrijfscontinuïteit te waarborgen, biedt Azure een uitgebreide suite van services. Hieronder bespreken we enkele van de belangrijkste diensten op het gebied van data protectie, disaster recovery en data archiving.

Azure Backup

Azure Backup is een kosteneffectieve, veilige en schaalbare oplossing voor het beschermen van je gegevens. Het biedt een eenvoudig te beheren back-upstrategie zonder de noodzaak van extra infrastructuur. Met Azure Backup kun je data in de cloud opslaan, wat zorgt voor een redundante en veilige opslaglocatie buiten je fysieke locatie. Dit minimaliseert de risico’s van gegevensverlies door hardwarefalen, menselijke fouten of natuurrampen.

Belangrijke kenmerken van Azure Backup zijn:

 • End-to-end versleuteling: Zorgt ervoor dat je data zowel tijdens het transport als in rust beschermd is.
 • Automatisering: Maakt gebruik van beleidsgestuurde back-ups om consistentie en compliance te waarborgen.
 • Flexibiliteit: Ondersteunt diverse workloads, waaronder virtuele machines, databases en on-premises servers.

Azure Site Recovery

Azure Site Recovery (ASR) helpt je bedrijf bij het implementeren van een robuuste disaster recovery-strategie. ASR repliceert voortdurend je applicaties naar een secundaire locatie in Azure. In geval van een storing kun je snel overschakelen naar deze replicatie, waardoor downtime en gegevensverlies tot een minimum worden beperkt.

Belangrijke kenmerken van Azure Site Recovery zijn:

 • Automatische replicatie: Biedt continue replicatie van je virtuele machines en fysieke servers.
 • Failover en failback: Maakt het eenvoudig om over te schakelen naar de secundaire locatie en terug te keren naar de primaire locatie, zodra deze weer operationeel is.
 • Compliance: Helpt je voldoen aan industriestandaarden en regelgeving voor gegevensbescherming en disaster recovery.

Azure Archive Storage

Azure Archive Storage biedt een kosteneffectieve oplossing voor langdurige gegevensarchivering. Het is ideaal voor data die zelden worden geraadpleegd maar toch veilig en toegankelijk moeten blijven voor wettelijke en compliance-doeleinden.

Belangrijke kenmerken van Azure Archive Storage zijn:

 • Kostenbesparend: Biedt een lage prijs voor gegevensopslag die slechts af en toe wordt geraadpleegd.
 • Integratie: Naadloze integratie met andere Azure-diensten voor eenvoudig beheer en toegankelijkheid.
 • Data duurzaamheid: Zorgt voor hoge duurzaamheid van gegevens met redundante opslagmogelijkheden.

Voordelen van Business Continuity in Azure

Het implementeren van business continuity-oplossingen in Azure biedt diverse voordelen die bijdragen aan een veilige en betrouwbare bedrijfsvoering.

Minimale Gegevensverlies

Met Azure’s data protectie en disaster recovery-diensten kun je de impact van verstoringen op je gegevens aanzienlijk verminderen. Azure Backup en Azure Site Recovery helpen je om snel gegevens te herstellen en de continuïteit van je bedrijfsprocessen te waarborgen, zelfs in het geval van ernstige incidenten.

Snelle herstelmogelijkheden

Azure biedt geautomatiseerde en snelle herstelopties, waardoor je in staat bent om binnen enkele minuten te reageren op storingen. De failover-mogelijkheden van Azure Site Recovery zorgen ervoor dat je applicaties en diensten snel kunnen worden hervat, wat de downtime tot een minimum beperkt en de bedrijfsvoering ononderbroken houdt.

Schaalbaarheid en betrouwbaarheid

Azure is ontworpen om te voldoen aan de behoeften van bedrijven van elke omvang, met schaalbare en betrouwbare infrastructuur. De cloudgebaseerde benadering betekent dat je niet hoeft te investeren in dure on-premises hardware voor gegevensbescherming en disaster recovery. Bovendien biedt Azure wereldwijde dekking, wat zorgt voor redundantie en verhoogde beschikbaarheid van je gegevens.

Implementatie van Business Continuity in Azure

Het implementeren van een effectieve business continuity-strategie in Azure vereist een gestructureerde aanpak. Hier zijn enkele stappen en best practices om je op weg te helpen.

Implementatie van Business Continuity in Azure

Het implementeren van een effectieve business continuity-strategie in Azure vereist een gestructureerde aanpak. Hier zijn enkele stappen en best practices om je op weg te helpen.

 • 1. Beoordeling van Bedrijfsbehoeften
  – Identificeer kritieke applicaties en gegevens.
  – Bepaal je RTO- en RPO-doelen.
 • 2. Selectie van Azure Diensten
  – Kies de juiste Azure-services zoals Azure Backup, Azure Site Recovery en Azure Archive Storage.
  – Overweeg aanvullende diensten zoals Azure Monitoring voor bewaking en waarschuwingen.
 • 3. Configuratie en Implementatie
  – Configureer back-ups en replicatieschema’s.
  – Implementeer automatisering en beleidsbeheer.
 • 4. Testen en Valideren
  – Voer regelmatige tests uit om ervoor te zorgen dat je herstelplannen effectief zijn.
  – Documenteer procedures en voer oefeningen uit om voorbereid te zijn op echte incidenten.
 • 5. Onderhoud en Updates
  – Houd je business continuity-plannen up-to-date met veranderingen in je IT-omgeving en bedrijfsvereisten.
  – Pas aan waar nodig op basis van testresultaten en nieuwe best practices.

Best Practices en Tips

 • Automatiseer waar mogelijk: Gebruik Azure Automation en PowerShell-scripts om routinematige back-up- en herstelprocessen te automatiseren.
 • Beheer en bewaking: Gebruik Azure Monitor en Azure Security Center om de status van je business continuity-oplossingen continu te bewaken en te beheren.
 • Opleiding en Oefeningen: Zorg ervoor dat je IT-team goed getraind is in de procedures en regelmatig oefent met herstelprocessen.

Conclusie

Business continuity is essentieel voor de moderne bedrijfsvoering, en Azure biedt robuuste oplossingen om de impact van verstoringen te minimaliseren. Door gebruik te maken van Azure Backup, Azure Site Recovery en Azure Archive Storage, kunnen bedrijven ervoor zorgen dat hun kritieke gegevens en applicaties beschermd zijn, en dat ze snel kunnen herstellen van incidenten.

Wil je meer weten over hoe Azure jouw organisatie kan helpen om de bedrijfscontinuïteit te waarborgen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Dit artikel werd geschreven door Ralph Zeegers, portfoliomanager Infrastructure bij Valid.

Valid – werkplek 10
Vorige artikel Hoe eenvoudig hackers jouw wachtwoorden kraken – en hoe je jezelf beter kan beschermen
Volgende artikel Verantwoordelijke en veilige implementatie van AI. Stap 1: AI Readiness Assessment
Valid – werkplek 8