Valid Nieuws

13 sep. 2023

Valid ondersteunt Fontys bij modernisering van haar datahuishouding en rapportages

Naar een data-driven organisatie 

Fontys zet sterk in op de verbetering van haar sturingsinformatie en de daarvoor benodigde datahuishouding. Zo migreert zij met hulp van Valid Digital Business haar on-premises datawarehouse naar een datawarehouse in de cloud (Azure). 
Het is een complexe operatie die goed moet gebeuren. Valid levert ondersteuning, met denk- en menskracht. 

Context: kennisinstituut wil meer sturen op data

Fontys speelt een belangrijke rol in opleiding en onderzoek in zuidelijk Nederland. Data is      belangrijk voor de primaire taken en de ondersteunende bedrijfsvoering om wendbaar en flexibel haar maatschappelijke rol te kunnen vervullen (‘Fontys for Society’). 

Business-uitdaging: informatie is de sleutel tot succes

Bij Fontys gaat het om grote getallen en veel dynamiek: tienduizenden studenten, duizenden medewerkers, honderden opleidings- en trainingsprogramma's en tientallen locaties. Om bedrijfsfuncties toekomstvast en flexibel te krijgen en te houden, is op elk niveau hoogwaardige sturingsinformatie nodig. Niet alleen voor de concernleiding, maar ook voor het management van de vele instituten van Fontys en ook voor functies als personeelszaken en communicatie. Dat vraagt om een gestandaardiseerd en modern dataplatform, te gebruiken voor zowel de informatievoorziening aan de bedrijfsleiding als aan studenten, docenten en onderzoekers. 

IT-uitdaging: gecontroleerde migratie naar de cloud

Als Fontys de ambities op het gebied van de informatiehuishouding wilde waarmaken, was een andere platformomgeving nodig, met meer mogelijkheden op het gebied van privacybescherming, schaalbaarheid en cybersecurity. Dat was de uitkomst van een inventarisatie van de uitgangssituatie. Overstappen naar de cloud en in het bijzonder naar Azure lag voor de hand, ook gezien het feit dat Fontys al goed bekend was met Microsoft-technologie. Uitdaging was om niet alleen een veilige overstap te maken, maar ook om te waarborgen dat alle in de oude omgeving geïmplementeerde definities en business rules in de nieuwe omgeving foutloos werden overgenomen en dat strenge AVG-regels op de juiste manier waren doorgevoerd. 

Oplossing: vertrouwde partner

Na een marktconsultatie is Valid aangetrokken om de migratie naar de cloud te ondersteunen. Valid is goed bekend met Fontys. Het bedrijf heeft gedurende vele jaren meegebouwd aan het ‘oude’ on-premises datawarehouse, inclusief Business Intelligence en rapportage. De oude BI-omgeving voorzag in management-rapportages en monitoring van de aantallen aanmeldingen en studierendementen. Maar ook in operationele Informatie en informatie voor HR en Marketing. De migratie wordt stap voor stap uitgevoerd en zal medio 2023 volledig zijn afgerond.

Fontys heeft voor Valid gekozen vanwege de bewezen ervaring met complexe datawarehouse-migraties naar de cloud. In het project is een team van Valid-consultants ingezet, bestaande uit een data-architect, een solution designer / data-engineer, en een PowerBI consultant. De samenstelling van rollen is in de loop van de tijd meeveranderd met het project.

In het najaar van 2019 zijn Fontys en Valid aan de slag gegaan. “Het is een complexe migratie. We hebben eerst het speelveld in kaart gebracht en het gedachtegoed en de methodieken van Agile geïntroduceerd”, zegt Frans Vermeulen, Scrum Master bij Fontys Hogeschool. Vermeulen: “Wij wilden onze datawarehouse- en BI-omgeving as-is overzetten naar Azure, maar onderweg wel een kwaliteitsslag maken en tegelijkertijd function creep voorkomen om het project beheersbaar te houden”. 
                                     . 
Resultaten: veilige basis voor de toekomst

Medio 2022 zijn de voor Fontys zeer belangrijke rapportages over het studierendement      en aanmeldingen in de nieuwe omgeving live gegaan. “De afdeling Studentenvoorziening is nu volledig aan de slag. De blokjes functionaliteit die we hebben opgeleverd, roepen direct de vraag op naar meer, maar we houden de focus op de migratie van de bestaande omgeving”, zegt Vermeulen. “Valid heeft haar deel van de werkzaamheden volgens afspraak op tijd en binnen het budget opgeleverd”.

In juni 2023 zal de migratie zijn afgerond. Daarna wordt de omgeving geoptimaliseerd en wordt de omgeving gaandeweg verder uitgebreid om aan de behoeften van de diensten en onderzoekers tegemoet te komen. Vermeulen: “Wij zien nu al een grote vraag naar meer en naar nieuwe rapportages. Door self-service mogelijkheden te bieden, kunnen de gebruikers meer zelf doen en neemt de afhankelijkheid van het BI-Team af. Met ingang van de tweede helft van 2023 kunnen we daaraan stapsgewijs tegemoet komen”. 

Fontys en Valid

Vermeulen is goed te spreken over de Valid’s inbreng van kennis en capaciteit. “Het zijn gewoon goede vakmensen, technisch en inhoudelijk sterk, en gesteund door een krachtige organisatie. Echte teamspelers, waardoor het onderscheid tussen interne en externe medewerkers afwezig is. Iedereen gaat voor een goed eindresultaat”.

Meerwaarde Valid

﹥    Meegeholpen de BI-omgeving van Fontys te bouwen, daardoor goed bekend met de datahuishouding van Fontys 
﹥    Grote kennis en ervaring op het gebied van Azure Cloud-migraties
﹥    Grote kennis en ervaring op het gebied van datawarehouses
﹥    Gestructureerde, en toch flexibele aanpak
﹥    Inbreng van hoogwaardige kennis en capaciteit
﹥    Hoge handelingssnelheid
﹥    Meerwaarde gedurende alle aspecten en fases van een project of samenwerking
﹥    Oog op de lange termijn
﹥    Resultaatgericht
﹥    Teamwork met de klant

Fontys, talent and knowledge for society

Fontys is een omvangrijke en brede publieke hogeschool, met 46.000 studenten en 5.000 medewerkers, en met locaties in tien steden in het zuiden van Nederland (Noord-Brabant en Limburg). De 25 afzonderlijke instituten van Fontys verzorgen gezamenlijk meer dan 100 opleidingen - bachelors, masters, associate degrees, en voor de zakelijke markt trainingen en cursussen - en voeren praktijkgericht onderzoek uit. De instituten en het college van bestuur worden ondersteund door zeven diensten, op het gebied van financiën, IT, marketing en communicatie, personeel en organisatie, huisvesting en facilitaire zaken, onderwijs en onderzoek, en studentenvoorzieningen.

Onderwijs en onderzoek zijn gelijkwaardige activiteiten bij Fontys. Ze zijn bijvoorbeeld binnen iedere opleiding nauw verbonden. Sterker: onderwijs en onderzoek lopen regelmatig naadloos in elkaar over, bijvoorbeeld in onze authentieke en hybride leer- en onderzoekomgevingen op onze campussen of dicht bij (of zelfs op) de toekomstige werkplek. Hier komen studenten, docenten, onderzoekers en professionals letterlijk samen om te leren en onderzoek te doen.

Terug naar nieuwsoverzicht

Werken bij Valid

De club waar we trots op zijn. Kies je carrière met karakter.

Een lekker salaris, mooie projecten en leuke extra’s. Waar kies je voor? Jouw toekomstige collega's weten het wel. Zij kozen voor karakter. Want dat is waar we vol mee zitten. We kijken vooruit, terwijl we vandaag impact maken. Samen met onze collega’s, klanten en partners. En die gemeenschappelijke passie voel je aan alles. 

Bezoek onze carrièresite

Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Door onze website verder te bezoeken ga je hiermee akkoord. Lees meer over cookies.