Fujifilm

Modernisering van ontwikkeling van fabrieksapplicaties bij Fujifilm

Net als veel productiebedrijven beschikt Fujifilm over een uitgebreide set aan zelfgebouwde en -beheerde applicaties. De mensen die bij de Tilburgse vestiging de software onder hun hoede hebben stroomden uit, terwijl de behoefte aan nieuwe applicaties en modernisering van de bestaande toepassingen steeds urgenter werd. De borging van de continuïteit van softwaremanagement werd een dringende noodzaak, net als de modernisering van maatwerkapplicaties en softwareontwikkeling. Valid helpt hierbij.

Fujifilm is een van de grootste en meest innovatieve ondernemingen ter wereld op het gebied van onder meer fotografie, film en beeldvorming. De fabriek in Tilburg produceert fotopapier, platen voor offsetdruk en membranen. De kwaliteit van de productie wordt in binnen- en buitenland ondersteund met maatwerksoftware die door eigen mensen is ontwikkeld en onderhouden. Veelal gaat het om apps voor kwaliteitscontrole van de productie.

Uitdaging: applicaties toekomstbestendig maken

Janniek Hummelink is IT Application Development Manager bij Fujifilm. Hij en een andere IT-manager naderden hun pensioenleeftijd. Daarom wilden ze de kennis overdragen die zij hebben over de business en de applicaties. Daarnaast was modernisering van de applicaties aan de orde.

Omdat Valid al meer dan tien jaar beheer en support van Fujifilms IT infrastructuur doet, viel de keus op deze dienstverlener als Trusted Partner. Het doel: applicaties en app-ontwikkeling voor de toekomst gereed te maken. Fuji stelde als voorwaarde dat er zorgvuldig te werk moest worden gegaan, omdat bij veel applicaties sprake was van onderlinge afhankelijkheden. Valid hanteert hiervoor een aanpak die bewezen effectief is.

hero_company-profile_01
Oplossing: Valid neemt projectmanagement over en moderniseert development

De samenwerking begon met het moderniseren van een specifieke applicatie, voor het inspecteren en testen van specifieke apparatuur. Een pilot dus, om te zien of modernisering haalbaar en wenselijk was. Op grond van de positieve uitkomsten besloot Fujifilm door te pakken. Valid werd aan het werk gezet om applicaties te vernieuwen op basis van een prioriteitenlijst. Daartoe heeft Valid de ontwikkelomgeving gemoderniseerd met de introductie van Azure DevOps en standaardisatie op C#. In totaal zijn twaalf applicaties met voorrang vernieuwd.

Voordeel van de samenwerking: kwaliteitsslag

“Valid bood direct al meerwaarde op het gebied van projectmanagement. Ze hebben me heel veel werk uit handen genomen. Het was een verademing dat ik dit aan ze kon overdragen,” zegt Hummelink. “Bovendien is het prettig om met vakmensen te werken die aan een half woord genoeg hebben.”

“Valid bood direct al meerwaarde op het gebied van projectmanagement. Ze hebben me heel veel werk uit handen genomen. Het was een verademing dat ik dit aan ze kon overdragen.”

Janniek Hummelink IT application development manager Fujifilm
Valid – data 2
Valid – business
Het resultaat: kwaliteit van software beter geborgd

De continuïteit van applicatie-ontwikkeling en -beheer, is nu beter geborgd evenals de kwaliteit van de software. Applicaties worden agile ontwikkeld en voldoen aan Fujifilms corporate standaarden. Fujifilm is volledig in control en heeft continu inzicht in de evolutie en de status van de applicaties. Het applicatielandschap is een stuk eenvoudiger geworden, wat het beheer vergemakkelijkt.

Daarom Valid: zichtbare en ongemerkte support

Valid Development Factory is gespecialiseerd in het saneren en moderniseren van applicaties. Met een agile aanpak levert het development-team in korte iteraties kleine moderniseringen op, zodat alles onder controle blijft. Fujifilm ziet direct resultaat en kan direct feedback geven voor snelle verwerking. Uitbreidingen, wijzigingen en fixes in de applicatie worden ongemerkt doorgevoerd, zodat de dagelijkse gang van zaken ongestoord doorgaat. Mochten er onverhoopt issues optreden, dan staat de VDF-servicedesk klaar als eerste, centrale aanspreekpunt.

Fujifilm
 • Opgericht in 1934 in Japan
 • Wereldwijd ruim 38.000 werknemers
 • Omzet 40 miljard yen
 • In Nederland vestigingen in Tilburg, Lochem, Almelo, Steenbergen
 • Actief in onder meer digitale camera’s, foto, film, medische apparatuur
Resultaten
 • Professionalisering van development van software voor projectmanagement
 • Introductie van moderne methoden, technieken en tooling voor softwaredevelopment
 • Kwaliteit en continuïteit softwareontwikkeling geborgd
 • Applicatiebeheer vergemakkelijkt en geborgd
 • Applicaties web-based gemaakt
 • Development en output conform Fujifilm corporate standaarden
 • Internationale deployment van applicaties vereenvoudigd
Meerwaarde Valid
 • Methoden en technieken die hun waarde in de praktijk hebben bewezen
 • Kennis van zaken over modernisering van applicatielandschappen
 • Ervaring met complexe trajecten
 • Resultaatgericht
 • Gestructureerde en toch flexibele aanpak
 • Teamwork met de klant