“Valid heeft moderne principes van datamanagement en data-architectuur bij Vesteda geïntroduceerd.” Jelle Vegter, Teamlead BI & Data Science bij Vesteda

Vesteda

Vesteda, baanbrekend met data

Voor Vesteda is een robuuste IT- en data-infrastructuur cruciaal voor het verzamelen, beheren en verwerken van data over huurders en vastgoed.  Het effectief verzamelen en gebruiken van deze data is essentieel in het streven van Vesteda om de kwaliteit van de dienstverlening continu te verbeteren.  De introductie van het nieuwe ERP-systeem begin 2020, samen met de nieuwe website en de digitalisering van het verhuurproces, zijn belangrijke digitale mijlpalen. Meer geïntegreerde processen en dynamische informatievoorziening helpen het bedrijf om de efficiëntie en samenwerking te verbeteren.  Vesteda investeert in innovaties zoals data science en kunstmatige intelligentie om meer gebruik te maken van de beschikbare data voor de besluitvorming.

Uitdaging: modernisering van de datahuishouding

Vesteda heeft een grootschalige vernieuwing van het applicatielandschap doorgevoerd en in het verlengde daarvan de datahuishouding gemoderniseerd. Aanleiding was de implementatie van een op Microsoft Dynamics gebaseerd management systeem genaamd “Tobias”, ter vervanging van de legacy – on premise – applicatie. Tobias biedt tal van standaardrapportages, maar Vesteda wilde meer rapportages op maat en in staat zijn deze via self-service zelf te bouwen. Ook wilde Vesteda meer bronsystemen ontsluiten en integreren.

Complicerende factor was dat en een nieuw datawarehouse ontwikkeld moest worden, en wel op basis van ‘fictieve’ data, omdat betrouwbare reële data niet beschikbaar waren vanwege de gelijktijdige implementatie van het ERP-systeem Tobias. Alle bestaande databronnen en tientallen rapporten kwamen daardoor te vervallen. Het legacy datawarehouse werd daardoor overbodig; bovendien kon het niet voldoen aan de nieuwe eisen. 

Daarnaast had Vesteda sterke behoefte aan orchestratie en automatisering van het datamanagement. Aan modelleren in plaats van coderen.

Oplossing: Smart Data Platform en tooling voor datawarehouse in de cloud

Vesteda heeft na een pitch Valid Digital Business ingeschakeld voor advies over, en uitvoering van de modernisering van de datahuishouding. 

Verantwoordelijk bij Vesteda voor de datamodernisering met alles wat daarbij komt kijken is Jelle Vegter, Teamlead BI & Data Science. Vegter was Business Analyst Vesteda bij toen hem in 2018 de verantwoordelijkheid over dit bedrijfskritische project werd toevertrouwd. De benodigde kennis en mensen moesten van buiten komen. “Wij hadden als eisen dat de dienstverlener een duidelijke visie moest hebben op het gebied van data en in staat moest zijn een data-architectuur te implementeren. Natuurlijk waren ook bewezen kennis van, en ervaring met de nieuwste technologie en datamodellering noodzakelijk.” Vesteda werkte al met Valid op het gebied van Managed Services. “Wij wisten dat het prettig samenwerken was en dat de bedrijfscultuur klikt met de onze.” 

“Vesteda wil met data het verschil maken. Wij hebben in hechte samenwerking geholpen om een duurzaam fundament te bouwen.” Dat zegt Joris Janssen, Projectmanager en Scrum Master bij Valid. “Het is baanbrekend wat Vesteda aan het doen is op het gebied van data.” Valid heeft met een team van een kleine tien mensen - dataspecialisten, architecten, scrum masters en BI-developers geholpen met de nieuwbouw van het datawarehouse in de Azure-cloud.

Verder heeft Valid op basis van het Valid Modern Data Framework Tobias geïntegreerd met het datawarehouse en de ontsluiting van andere (interne en externe) bronsystemen mogelijk gemaakt. 

Ook heeft Valid met Agile Development gewerkt aan de opzet en inrichting van het datawarehouse, aan de migratie van historische data en aan de belangrijkste rapportages. 

“We hebben twee jaar aan data meegenomen. Wat de rapportage betreft hebben we eerst gekeken welke rapporten noodzakelijk waren en welke van meerwaarde waren voor de business. Die kregen voorrang,” zegt Vegter. 

Toen Vesteda najaar 2020 besloot om de TimeXtender-tooling voor datamanagement automation te gebruiken, heeft Valid deze technologie geïmplementeerd. Valid is partner van TimeXtender. De tooling versnelt de ontwikkeling en verdere uitrol van Vesteda’s datawarehouse en vergemakkelijkt het beheer.

Vegter werkte niet met een vooraf bepaald budget. “Wij bepaalden per deelproject de scope en hebben Agile gebudgetteerd. TimeXtender heeft ons geholpen de factoren ‘tijd’, ‘geld’ en ‘kwaliteit’ te optimaliseren.”

Resultaten: gestroomlijnde en duurzame datahuishouding

 • Het project is gestart in 2019. In juni 2020 zijn het Smart Data Platfom, het datawarehouse en de nieuwe rapportage-omgeving opgeleverd en zo’n 5 databronnen aangesloten. Najaar 2020 is TimeXtender geïmplementeerd. In 2021 en verder wordt doorgegaan met het creëren van rapportages en het aansluiten van meer databronnen. 
 • Vesteda beschikt nu over een toekomstvast datawarehouse in de cloud waarin de data zijn geconsolideerd en waar gemakkelijk nieuwe databronnen op kunnen worden aangesloten. 
 • Vesteda is nu zelf in staat om maatwerk-rapportages te ontwikkelen en uit te rollen.
 • Er is kennis over Agile werken door Valid aan Vesteda overgedragen.
 • Dankzij TimeXtender is datamanagement gecentraliseerd en sterk vereenvoudigd. Het ontsluiten van nieuwe bronnen gaat vele malen sneller.
 • Het transformeren van data naar datamarts is sterk vereenvoudigd.
 • Introductie Self-Service BI. Medewerkers van Vesteda kunnen, gebruik makend van geconsolideerde data, hun eigen rapportage ontwikkelen en gebruiken. 

Business Benefits

 • De nieuwe datahuishouding maakt het gemakkelijk om nieuwe business-initiatieven snel en efficiënt te realiseren. Er komt vanuit de business steeds meer vraag naar informatie en rapportages.
 • De verbeterde informatiepositie maakt dat Vesteda scherp inzicht krijgt in de bedrijfsprocessen en daardoor in staat is verdienmogelijkheden op het spoor te komen en efficiencyverbeteringen te realiseren.
 • Doordat de rapportage snel en efficiënt kan plaatsvinden, op basis van geconsolideerde data, is Vesteda goed in staat de diverse stakeholders, zoals investeerders en toezichthouders, adequaat en tijdig te informeren.
 • Aantonen van compliance aan regelgeving en governance is sterk vergemakkelijkt.

De meerwaarde van Valid voor Vesteda

Vegter: “Ik ben heel blij zoals het allemaal gegaan is. Valid heeft moderne principes van datamanagement, modellering en data-architectuur bij Vesteda geïntroduceerd. Het is prettig samenwerken, ze hebben veel kennis van zaken en doen wat ze beloven.”

“Valid heeft moderne principes van datamanagement en data-architectuur bij Vesteda geïntroduceerd.” Jelle Vegter, Teamlead BI & Data Science bij Vesteda

Valid heeft ook de Agile manier van werken ingevoerd en diverse data- en Scrum-specialisten geleverd voor het bouwen van het datawarehouse en rapportages.“ Het was een bijzonder project omdat we geen reële data hadden om mee te testen. Gelukkig konden we dankzij de Agile-werkwijze voortdurend bijsturen,” zegt Joost Wijdeven, Senior Business Intelligence Consultant bij Valid. 

Valid en Vesteda 
Valid Managed Services beheert sinds 2016 de IT-infrastructuur van Vesteda. Valid heeft in datzelfde jaar ook de ICT-voorzieningen helpen verhuizen van Maastricht naar het nieuwe hoofdkantoor in Amsterdam. Eerder al had Valid IT-medewerkers van Vesteda in dienst genomen. Naast de Managed Services voor de gehele Vesteda infrastructuur, inclusief werkplekbeheer en servicedesk voor eindgebruikers, maakt Vesteda ook gebruik van de kennis en expertise die Valid Digital Business heeft op het gebied van Business Intelligence en Software Development.

Valid partner van TimeXtender

TimeXtender geeft klanten zoals Vesteda direct toegang tot alle bedrijfsdata, waardoor men in staat is om kwalitatieve besluiten te nemen op basis van verstand, gevoel én data. TimeXtender is Microsoft Gold Partner en bedient meer dan 3.000 klanten in het midden- en topsegment. Kijk voor meer informatie over TimeXtender op www.timextender.com.

Valid is al geruime tijd partner van TimeXtender. Het partnership stelt Valid in staat om haar klanten te voorzien van high-performance datamanagement-functionaliteit met een hoge graad van automatisering. Dit zorgt ervoor dat de ontwikkeling en implementatie van bijvoorbeeld een datawarehouse-omgeving aanzienlijk sneller en efficiënter verloopt. 

De implementatie van TimeXtender door Valid heeft tot grotere efficiency van het datawarehouse-beheer geleid. Vegter: “Dat heeft Valid goed gedaan. De handelingssnelheid in het datawarehouse is door automatisering van allerlei taken sterk toegenomen. Het aansluiten van nieuwe databronnen gaat vele malen sneller. De drempel om nieuwe databronnen aan te sluiten is daardoor verlaagd. We hebben nu veel meer inzicht in, en grip op hoe data door de organisatie lopen.“

 “De handelingssnelheid in het datawarehouse is door TimeXtender met sterk toegenomen. Het aansluiten van nieuwe databronnen gaat vele malen sneller. We hebben nu veel meer inzicht in, en grip op hoe data door de organisatie lopen.“

Een state-of-the-art oplossing als die van TimeXtender sluit perfect aan op de missie, belofte en passie van Valid Digital Business: waarde uit data halen. Het versnelt het proces enorm om datamanagement op te tuigen bij klanten als Vesteda, wat resulteert in een kortere time-to-market. De kostenbesparing die gepaard gaat met eenvoudiger beheer en automatisering, heeft een positieve invloed op de business case van de klant. In de visie van Valid is een betrouwbare en flexibele datamanagement-omgeving een must om aan de slag te gaan met geavanceerde data-vraagstukken, zoals AI en IoT.

Valid Digital Business - vooroplopen met data

Valid bedient data-intensieve bedrijven op 3 niveaus: Ontzorgen (het voorzien in kennis en tools), Optimaliseren (het aanbieden van smart solutions en services) en Innoveren (in strategisch partnership). 

Als het om digitalisering gaat is onze kernactiviteit het implementeren van smart data platforms met een krachtige, Agile data governance structuur. 

Microsoft heeft een referentiearchitectuur ontwikkeld voor data-innovatie en levert via Valid de technologie en de oplossingen. Dat kan op het niveau van het intelligent maken van bedrijfsprocessen, van de gehele organisatie en van complete ecosystemen en leveringsketens. Het Smart Data Platform van Valid volgt deze referentiearchitectuur. 

De architectuur richten wij vervolgens slim in, met technologie (zoals Azure en TimeXtender), (ETL) processen en organisatie. Het gaat ons erom dat met smart data voor verschillende doelgroepen en behoeften op dynamische wijze meerwaarde geleverd kan worden aan de business. Wij zien smart data als een dynamische mix van opslaan, integreren en ontsluiten.

Met een goede smart data basis kan de business verder worden versterkt, uitgebreid en doorontwikkeld. Een snelle en effectieve implementatie danwel go-to-market gaat gepaard met het Agile ontwikkelen en implementeren van nieuwe processen, mogelijk gemaakt door cloud-oplossingen en applicaties. 

Een heldere en concrete data-gedreven strategie en roadmap voor digitalisering brengen de transitie stapsgewijs tot meer (predictive) business intelligentie, nieuwe serviceconcepten, ketenintegratie en samenwerkingsverbanden met schaalbare oplossingen met verdienpotentie.

Vesteda - expert in wonen

Vesteda is een Nederlandse woningbelegger die zich voornamelijk richt op het middenhuursegment. Vesteda belegt gelden van institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen en verzekeraars. Eind 2020 had Vesteda in totaal bijna € 8.2 miljard belegd in Nederlands residentieel vastgoed. De verhuurportefeuille omvat ruim 27,400 woningen. Deze woningen liggen hoofdzakelijk in economische sterke gebieden en grootstedelijke regio’s.

Vesteda is de expert in wonen. De kennis en ervaring wordt gebruikt om de
diensten en het woningenportfolio voortdurend te verbeteren. Door gerichte investeringen creëert het bedrijf een duurzame en toekomstbestendige portefeuille. Vesteda beheert haar portefeuille intern waardoor zij (kosten)efficiënt kan opereren en rechtstreeks in contact staan met de huurders. 

Wil jij je datahuishouding moderniseren? Vraag nu een intake aan!


 

     

Werken bij Valid

De club waar we trots op zijn. Kies je carrière met karakter.

Een lekker salaris, mooie projecten en leuke extra’s. Waar kies je voor? Jouw toekomstige collega's weten het wel. Zij kozen voor karakter. Want dat is waar we vol mee zitten. We kijken vooruit, terwijl we vandaag impact maken. Samen met onze collega’s, klanten en partners. En die gemeenschappelijke passie voel je aan alles. 

Bezoek onze carrièresite

Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Door onze website verder te bezoeken ga je hiermee akkoord. Lees meer over cookies.