“Het datawarehouse helpt ons om te weten te komen waar de business succes kan behalen.” Roland Currie, IT Director RNHB

RNHB

Concurrentiekracht met data

Data-driven vastgoedfinancier RNHB ziet de bedrijfsprestaties sterk verbeteren

RNHB heeft samen met Valid een ambitieus datatraject doorlopen. De basis is een nieuw datawarehouse in de Azure-cloud. RNHB plukt daar nu al de vruchten van. De financier heeft de smaak te pakken en wil nog veel meer. De mogelijkheden zijn eindeloos. Valid helpt graag deze  te benutten op basis van een state-of-the-art datahuishouding. 

Context - dynamische markt vraagt sturing op data 

RNHB is marktleider in de financiering van investeringen in vastgoed: winkels, kantoren, bedrijfspanden en woningen. RNHB bestaat sinds 1890 en heeft meer dan 125 jaar expertise opgebouwd in de vastgoedmarkt. Voor een lange periode was dat onder de vlag van Rabobank-dochter FGH Bank. Eind 2016 heeft de Britse investeringsmaatschappij CarVal RNHB overgenomen. Sindsdien heeft het bedrijf zich in korte tijd ontwikkeld tot een toonaangevende speler op de vastgoedfinancieringsmarkt. “CarVal is als hands-on aandeelhouder sterk resultaatgericht en bereid te investeren in de verdere groei van ons bedrijf", zegt Roland Currie, IT Director bij RNHB. 

“We zijn een dynamisch bedrijf, net als de markt waarin we opereren. Elke dag zijn er weer nieuwe veranderingen. Je wilt daarop anticiperen en reageren. Daar is goede informatie voor nodig”, legt Currie uit. RNHB groeit zowel autonoom als door overnames. Die groei gaat hard. In de afgelopen 5 jaar is de vastgoedportefeuille meer dan verdubbeld, van 1,6 miljard euro tot meer dan 4 miljard eind 2022.

De vastgoedfinancier omarmde het buy-to-let concept, van de financiering van voornamelijk kleinschalig vastgoed voor relatief kleine beleggers met een portefeuilleomvang van 50 duizend tot zo’n vijf miljoen euro. Drie portefeuilleovernames, van Propertize, Roparco Hypotheken en Syntrus Achmea, versnelden de groei en vormden de entree in het grotere zakelijk vastgoedsegment van 5 tot 25 miljoen euro. 

In de afgelopen zes jaar is het aantal Interne medewerkers gegroeid van een kleine 30 tot meer dan 154 begin 2022. RNHB is inmiddels een van de grootste Nederlandse vastgoedfinanciers. Zij bedient een divers scala aan klanten - in totaal meer dan 12.000, van de particuliere woningbelegger tot professionals met portefeuilles van tientallen miljoenen aan verhuurklare panden tot verbouwing en transformatie. Currie: “Dat maakt ons uniek in de markt. Je kunt bij ons terecht als je één pand in bezit hebt, maar ook als dat er 30 zijn.” 

Er is veel behoefte aan het transformeren van bestaande bouw, ingegeven door de grote vraag naar passende woningen, maar ook door de noodzaak van verduurzaming. Daarnaast is er veel vraag naar kleinschalige nieuwbouw. 

Harder groeien dan de markt

De afgelopen jaren zijn er veel nieuwe spelers tot de markt toegetreden. “Zo’n zes jaar geleden hadden we in de buy-to-let markt maar een handjevol concurrenten, nu zijn het er meer dan twintig, ook uit het buitenland. Ondanks de toegenomen concurrentie is RNHB erin geslaagd marktaandeel te winnen en harder te groeien dan de markt.” 

RNHB is nu in een fase gekomen van bestendiging van de organisatie, verdere professionalisering en het kunnen sturen op data. Niet alles zelf willen doen, maar vertrouwen op partners met expertise en uitvoeringskracht.

IT uitdaging: groei ondersteunen

De groei van de portefeuille en de acquisities hebben geleid tot meer data uit meer bronnen. Het was nodig om orde te scheppen in de datahuishouding. RNHB beschikte al over een datawarehouse, maar dat moest worden gemoderniseerd. “We hadden 1 server staan waar het complete datawarehouse op draaide. Ook om continuïteitsredenen was dat geen wenselijke situatie,” zegt Jan van Poppel. “Bovendien stond deze situatie verdere vernieuwing binnen het platform van RNHB in de weg.” Van Poppel is als externe dataspecialist de afgelopen vijf jaar door RNHB ingeschakeld als projectmanager voor de bouw van het datawarehouse en de inrichting van de daarmee gepaard gaande processen.

Oplossing: Datawarehouse in de cloud

RNHB heeft na een gedegen selectietraject Valid Digital Business ingeschakeld voor advies over, en uitvoering van de modernisering van de datahuishouding. Van Poppel: “Valid kwam met een goed voorstel, ze hebben kennis van zaken en hun bedrijfscultuur past goed bij de onze: praktisch, resultaatgericht en snel.”

Van Poppel en Valid zijn voortvarend van start gegaan. Allereerst is voor gemakkelijker beheer, development en betere continuïteit het datawarehouse aan de hand van het framework van Valid overgezet op virtual machines. Vervolgens is Azure Data Factory ingezet voor verdere ontwikkeling. Van Poppel: “Azure Pipelines en Azure Data Factory helpen de ontwikkeling en het gebruik van het datawarehouse te versnellen. Azure Pipelines combineert Continuous Integration (CI) en Continuous Delivery voor het ontwikkelen, testen en uitrollen van code.” 

Bedrijfsprocessen als startpunt

Binnen anderhalf jaar was het nieuwe datawarehouse in de cloud ontwikkeld, is de data gemigreerd en wordt databron na databron aangesloten en applicatie na applicatie opgeleverd. Van Poppel: “Wij hebben de bedrijfsprocessen als uitgangspunt genomen, bijvoorbeeld beantwoording van de vraag ‘Op welke plaats in het goedkeuringsproces van een aanvraag gaat veel tijd zitten?’. Het datawarehouse geeft inzicht dat we kunnen gebruiken om onze andere applicaties beter in te richten en waar mogelijk dit te automatiseren.”

Currie vult aan: “Het datawarehouse helpt onze processen te verbeteren, maar ook onze producten en de ontwikkeling daarvan. ‘First time right’ is daarbij leidend.” Een tweede doelstelling is om te weten te komen waar de business verbeteringen kan realiseren. “Door bijvoorbeeld aflossingsgedrag te analyseren, vind je partijen die versneld aflossen. Je wilt die klanten graag behouden en je kunt hen in staat stellen om nieuwe vastgoedprojecten aan te gaan. Maar dan moet je weten om welke klanten het gaat en hoe hun portfolio eruit ziet.”

Beter risk management

MS Dynamics is leidend. Currie: “Voorheen stond klantdata op allerlei systemen. Door klantdata te centraliseren in het CRM, gaat de datakwaliteit sterk omhoog. Verder zien we dat pandinformatie, bijvoorbeeld over de waarde, steeds meer van waarde is voor risk management. Wij sturen op loan-to-value, de koppeling van de waarde van het onderpand aan de hoogte van de lening. Net als data met betrekking tot het betalingsgedrag van onze klanten”, legt Currie uit. Het datawarehouse helpt te voorzien in de behoefte van risk managers en sales om klanten te kunnen classificeren en riskgroups en marketing segmenten samen te stellen. 

Innovatietool

Het datawarehouse ondersteunt dus niet alleen de dagelijkse business, maar het is ook een krachtige innovatietool. RNHB en Valid hebben een “Sandbox” gebouwd, een omgeving waarin geëxperimenteerd kan worden met data, ook uit externe bronnen. “Bijvoorbeeld met het doen van analyses op energie labels van panden of op postcodes", zegt Van Poppel. Ook het Kadaster, de Kamer van Koophandel en de data van taxateur CalCasa zijn rijke informatiebronnen. 

“Wij hebben nu een solide basis waarop we uitstekend kunnen voortbouwen”, zegt Currie. 

Resultaten: gestroomlijnde en versnelde bedrijfsprocessen 

  • Het nieuwe datawarehouse is in 1,5 jaar live gegaan. 
  • RNHB beschikt nu over een future proof datawarehouse in de Cloud waarin de data zijn geconsolideerd en waar gemakkelijk nieuwe databronnen op kunnen worden aangesloten. 
  • Het consolideren en centraliseren van de data heeft de datakwaliteit verhoogd. 
  • Omdat het datawarehouse in de Cloud staat, is RNHB beter in staat nieuwe technologieën snel te adopteren en daardoor zelf verder te innoveren.

Business Benefits

  • De nieuwe datahuishouding ondersteunt efficiënt nieuwe business-initiatieven. Veranderingen in de business worden snel in het datawarehouse doorgevoerd. 
  • Er komt steeds meer vraag naar informatie en rapportages. 
  • De verbeterde informatiepositie maakt dat RNHB scherp inzicht heeft in de eigen bedrijfsprocessen en in klantontwikkelingen. Daardoor is zij in staat verdienmogelijkheden op het spoor te komen en efficiencyverbeteringen te realiseren. Zo is het proces om investeringsaanvragen goed te keuren aanzienlijk versneld. 
  • Beter risk management zorgt ervoor dat RNHB leningen aangaat met betrouwbare klanten en tijdig kan ingrijpen bij betalingsachterstanden. 
  • Aantonen van compliance aan regelgeving en governance is sterk vergemakkelijkt.

De meerwaarde van Valid voor RNHB

Van Poppel: “Ik heb samen met Valid met plezier gewerkt aan het project. Valid heeft moderne principes van datamanagement, modellering en data-architectuur geïntroduceerd. Het is prettig samenwerken, ze hebben veel kennis van zaken en doen wat ze beloven.”

Valid heeft de Agile manier van werken ingevoerd en diverse data- en Scrum-specialisten geleverd voor het bouwen van het datawarehouse en rapportages.

De samenwerking was hecht en intensief. Van Poppel: “Het was een complex traject. Je moet niet onderschatten wat het betekent om een legacy datawarehouse om te zetten. Het gaat om veel data uit allerlei bronnen. Ook het personeel moet meegaan in de nieuwe manier van werken die het datawarehouse biedt. En ondertussen moet de business gewoon doorgaan. Wij hebben op het scherp van de snede samengewerkt. Valid heeft goed geleverd, altijd zijn verantwoordelijkheid genomen om tot resultaat te komen. Ik ben trots op wat we hebben neergezet.”

Valid Digital Business - vooroplopen met data

Valid bedient data-intensieve bedrijven op 3 niveaus: Ontzorgen (het voorzien in kennis en tools), Optimaliseren (het aanbieden van smart solutions en services) en Innoveren (in strategisch partnership). 

Als het om digitalisering gaat is de kernactiviteit het Agile implementeren van smart data platforms met een krachtige structuur voor data governance. 

Microsoft heeft een referentiearchitectuur ontwikkeld voor data-innovatie en levert via Valid de technologie en de oplossingen. Dat kan op het niveau van het intelligent maken van bedrijfsprocessen, van de gehele organisatie en van complete ecosystemen en leveringsketens. Het Smart Data Platform van Valid volgt deze referentiearchitectuur. 

De architectuur richten de specialisten van Valid vervolgens slim in, met technologie (zoals Azure en TimeXtender), (ETL) processen en organisatie. Het gaat erom dat met smart data voor verschillende doelgroepen en behoeften op dynamische wijze meerwaarde geleverd kan worden aan de business. Smart data is een dynamische mix van opslaan, integreren en ontsluiten.

Met een goede smart data basis kan de business verder worden versterkt, uitgebreid en doorontwikkeld. Een snelle en effectieve implementatie dan wel go-to-market gaat gepaard met het Agile ontwikkelen en implementeren van nieuwe processen, mogelijk gemaakt door cloud-oplossingen en applicaties. 

Een heldere en concrete data-gedreven strategie en roadmap voor digitalisering brengen de transitie stapsgewijs tot meer (predictive) business intelligentie, nieuwe serviceconcepten, ketenintegratie en samenwerkingsverbanden met schaalbare oplossingen met verdienpotentie.

RNHB, dé vastgoedfinancier van Nederland

RNHB is er voor iedereen die wil beleggen in vastgoed. Gaat het om (her)financierimng van één beleggingspand of juist een complete portefeuille? Om de aankoop van een woning, bedrijfsruimte of een combinatiepand voor de verhuur? Om maatwerk voor de (her)financiering? Dan is RNHB, het juiste adres.

Met het financieren van vastgoed als enige focus, heeft de financier grote expertise opgebouwd in de Nederlandse vastgoedmarkt. RNHB richt zich op wat wél kan, ook als er niet meteen een kant-en-klare oplossing is. Voor particuliere en professionele beleggers, met een financieringsbehoefte van € 50.000 tot € 50 miljoen en zelfs daarboven, door heel Nederland.

Ontdek het Smart Data plaftform van Valid!

Werken bij Valid

De club waar we trots op zijn. Kies je carrière met karakter.

Een lekker salaris, mooie projecten en leuke extra’s. Waar kies je voor? Jouw toekomstige collega's weten het wel. Zij kozen voor karakter. Want dat is waar we vol mee zitten. We kijken vooruit, terwijl we vandaag impact maken. Samen met onze collega’s, klanten en partners. En die gemeenschappelijke passie voel je aan alles. 

Bezoek onze carrièresite

Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Door onze website verder te bezoeken ga je hiermee akkoord. Lees meer over cookies.