“Met behulp van Valid Development Factory maken we een grote moderniseringsslag.” Janniek Hummelink, IT Application Development Manager bij Fujifilm

Fujifilm

Wat doe je als softwarespecialisten met pensioen gaan?

Fujifilm moderniseert de ontwikkeling van fabrieksapplicaties met Valid Development Factory

Net als veel productiebedrijven beschikt Fujifilm over een uitgebreide set aan zelfgebouwde en beheerde applicaties. De mensen die bij de Fujifilm-vestiging in Tilburg de software onder hun hoede hebben, stromen zo zoetjesaan uit terwijl de behoefte aan nieuwe applicaties en modernisering van de bestaande toepassingen steeds urgenter werd. Borging van de continuïteit van softwaremanagement werd een dringende noodzaak, net als de modernisering van maatwerkapplicaties en softwareontwikkeling. Dat is nu in volle gang. De software whizzkids van weleer kunnen met een gerust hart van hun pensioen gaan genieten, terwijl Fujifilm profiteert van de modernste software.

Fujifilm staat al bijna een eeuw bekend als een van de grootste en meest innovatieve ondernemingen ter wereld op het gebied van onder meer fotografie- en beeldvorming. De fabriek in Tilburg produceert fotopapier, platen voor offset-druk en membranen. De kwaliteit van de productie wordt ondersteund met maatwerksoftware. Eigen mensen hebben die software altijd gebouwd en onderhouden. De applicaties worden in binnen- en buitenland gebruikt. “Je moet daarbij denken aan applicaties voor het aanmaken van Inspection Control Charts. Die hebben we zelf gebouwd en voortdurend gerenoveerd. De volgende renovatieslag maken we met behulp van Valid Development Factory.” Dat zegt Janniek Hummelink, IT Application Development Manager bij Fujifilm. Zijn werk als developer begon toen Fujifilm in de tijd van Windows 3.11 software wilde laten maken. ‘Dat kan ik goedkoper’, zei Hummelink toen hij de offerte zag van het softwarehuis. Hij kreeg de kans zijn bewering waar te maken. Sindsdien heeft hij met zijn team tientallen applicaties gebouwd, op basis van de standaarden en ontwikkelingstalen van het moment (Turbo Pascal, Delphi en recentelijk C#). Hummelink’s rol is geëvolueerd van developer tot productowner van de diverse applicaties.

Hummelink en een andere IT Manager gaan binnenkort met pensioen, het is dus van het hoogste belang dat de kwaliteit van de software en de ontwikkeling ervan na hun vertrek op peil blijven. En dat de kennis die zij hebben over de business en de applicaties beschikbaar komt voor anderen. Omdat Valid en Fujifilm een veeljarige relatie hebben - Valid verzorgt al meer dan tien jaar beheer en support voor Fujifilm’s IT infrastructuur - lag het voor de hand bij Valid als Trusted Partner te rade te gaan. Valid Development Factory (VDF) had de beste papieren om de applicaties en applicatieontwikkeling gereed voor de toekomst te maken.

Fujifilm

Context: toekomstbestendigheid en compliance met corporate standards noodzakelijk

Een beetje organisatie heeft tientallen applicaties in gebruik. Sommige standaard, andere maatwerk; on-premises draaiend of gehost, afgenomen als service of in licentie; proprietary of open source; bedrijfskritisch of gewoon handig. Het zijn er veel, vaak met enige functionele overlap en met veel afhankelijkheden. Daarom moet een ‘grote schoonmaak’ met beleid gebeuren. Zoals Gartner zegt: ‘Application modernization should be Business-Centric, Continuous and Multiplatform’. VDF hanteert een aanpak die bewezen effectief is en die aansluit op deze visie van Gartner op dit terrein.

Uitdaging: specialistische applicaties

De on-premises applicaties waar het bij Fujifilm om draait, hebben voornamelijk te maken met kwaliteitscontrole en inspectie van de productie van hoogwaardig fotopapier, offsetplaten, componenten en membranen. Het gaat bijvoorbeeld om vast te stellen hoe de lichtgevoeligheid van kleurenpapier zich houdt gedurende een tijdsperiode dan wel of aluminiumplaten een bolling vertonen. De applicaties ondersteunen het aanmaken van Inspection Control Charts. Een arbeidsintensief, en daardoor duur en foutgevoelig karwei als dat met de hand moet gebeuren.

Het aantal benodigde applicaties neemt in aantal en complexiteit toe, in die mate dat externe ondersteuning noodzakelijk werd. In toenemende mate bepaalt de business de eisen waaraan de software functioneel moet voldoen. Bovendien is het nodig dat de applicaties voldoen aan Fujifilm’s wereldwijde corporate standards voor software die onder meer voorschrijven dat applicaties webbased zijn.

Oplossing: VDF neemt project management over en moderniseert development

Begin 2016 is de samenwerking met VDF gestart, met het moderniseren van een applicatie voor het inspecteren en testen van specifieke apparatuur. Dit was een pilot om te zien of modernisering haalbaar en wenselijk was. Op grond van de positieve uitkomsten besloot Fujifilm door te pakken. Hummelink heeft een prioriteitenlijst gemaakt van de applicaties die gemoderniseerd moeten worden. VDF is aan het werk gezet om de belangrijkste applicaties te vernieuwen. Daartoe heeft VDF de ontwikkelomgeving gemoderniseerd met de introductie van Azure DevOps en standaardisatie op C#. In totaal wordt een dozijn applicaties met voorrang vernieuwd.

Resultaten: kwaliteitsslag development en beheer

“Valid bood direct al meerwaarde op het gebied van projectmanagement. Ze hebben me heel veel werk uit handen genomen. Het was een verademing dat ik dit aan ze kon overdragen,” zegt Hummelink. “Bovendien is het prettig om met vakmensen te werken die aan een half woord genoeg hebben.”

De continuïteit van applicatie-ontwikkeling en -beheer, evenals de kwaliteit van de software zijn nu beter geborgd. Applicaties worden Agile ontwikkeld en voldoen aan Fujifilm’s corporate standaards. Fujifilm is volledig in control en heeft continu inzicht in de evolutie en de status van de applicaties. Het applicatielandschap is een stuk eenvoudiger geworden, hetgeen het beheer vergemakkelijkt. Fujifilm heeft daarmee een stukje van de Industry 4.0 legpuzzel kunnen leggen.

Daarom Valid

VDF is gespecialiseerd in het saneren en moderniseren van applicaties. Met een Agile aanpak levert development team in korte iteraties kleine moderniseringen op zodat alles onder controle blijft, Fujifilm direct resultaat ziet en direct feedback kan geven voor snelle verwerking. VDF werkt met innovatieve technieken en methodieken, zoals Module Based Development zodat toekomstvaste oplossingen tot stand komen. Dit gebeurt uiteraard met bewezen technologie en innovatieve bouwstenen. De uitrol vindt plaats via Continuous Delivery. Uitbreidingen, wijzigingen en fixes in de applicatie worden ongemerkt doorgevoerd zodat de dagelijkse gang van zaken ongestoord doorgaat. Mochten er onverhoopt issues optreden, dan staat de VDF-servicedesk klaar als eerste en centrale aanspreekpunt.

Tips

 • Probeer op locatie te werken. Dit maakt het houden van Scrums gemakkelijker en versnelt development. Bij en met de klant.
 • Een applicatie staat meestal niet op zichzelf. Kijk naar eventuele mogelijkheden voor interfacing met andere applicaties.
 • Bekijk het volledige productieproces van de gebruiker. Probeer de wensen van de gebruiker te vertalen, naar wat deze nodig heeft, nu en in de toekomst.

Resultaten

 • Projectmanagement software development geprofessionaliseerd
 • Moderne methoden, technieken en tooling voor software development geïntroduceerd
 • Kwaliteit en continuïteit softwareontwikkeling geborgd
 • Applicatiebeheer vergemakkelijkt en geborgd
 • Applicaties webbased gemaakt
 • Development en output conform Fujifilm corporate standards
 • Internationale deployment applicaties vereenvoudigd

Meerwaarde Valid

 • Methoden en technieken die hun waarde in de praktijk hebben bewezen
 • Kennis van zaken over modernisering van applicatielandschappen
 • Ervaring met complexe trajecten
 • Resultaatgericht
 • Gestructureerde, en toch flexibele aanpak
 • Teamwork met de klant

Fujifilm Corporation

Fujifilm Corporation, met het hoofdkantoor in Tokio, Japan werd in 1934 opgericht als producent van fotografische film onder de naam Fuji Photo Film Co. Ltd. Gedreven door eigen onderzoek en ontwikkeling, biedt Fujifilm doorlopend innoverende en geavanceerde producten aan een breed gamma industrieën in de hele wereld, zoals elektronische beeldvorming, foto finishing apparatuur, medische systemen, biotechnologie, drukwerkindustrie, materialen voor platte beeldschermen en kantoorproducten. Dit gebeurt op basis van een uitgebreide portfolio van digitale, optische, fijnchemische en dunne filmlaag technologieën.

Met al deze activiteiten wil Fujifilm bijdragen aan de ontwikkeling van cultuur, wetenschap, technologie en industrie, evenals aan een betere gezondheid en kwaliteit van het milieu.

Ben je net als Fujifilm onderdeel van de industriële waardeketen? Ontdek hoe jij scoort ten opzichte van branchegenoten:

Download het gratis benchmark rapport >>

Werken bij Valid

De club waar we trots op zijn. Kies je carrière met karakter.

Een lekker salaris, mooie projecten en leuke extra’s. Waar kies je voor? Jouw toekomstige collega's weten het wel. Zij kozen voor karakter. Want dat is waar we vol mee zitten. We kijken vooruit, terwijl we vandaag impact maken. Samen met onze collega’s, klanten en partners. En die gemeenschappelijke passie voel je aan alles. 

Bezoek onze carrièresite

Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Door onze website verder te bezoeken ga je hiermee akkoord. Lees meer over cookies.