Vesteda

Vesteda legt duurzaam datafundament

Vesteda is een woningbelegger en -verhuurder, die zich richt op duurzame en betaalbare woningen in het middensegment. Datagedreven werken stelt de organisatie in staat om de kwaliteit van de dienstverlening continu te verbeteren. Daarom investeert Vesteda in innovaties als data science en kunstmatige intelligentie, om meer gebruik te maken van beschikbare data voor de besluitvorming. Maar om effectief data te kunnen verzamelen, beheren en verwerken, was eerst modernisering van de datahuishouding nodig. Valid Digital Business werd ingeschakeld om hierbij te helpen.

Uitdaging: bedrijfsprocessen digitaliseren

Het balletje begon bij Vesteda te rollen na implementatie van ERP-systeem Tobias. Dat is een op Microsoft Dynamics gebaseerd managementsysteem dat in plaats kwam van de bestaande on- premise applicatie. Tobias biedt tal van standaardrapportages, maar Vesteda wilde meer rapportages op maat, en in staat zijn deze via self-service zelf te bouwen. Ook wilde het bedrijf meer bronsystemen ontsluiten en integreren. Daarnaast was er een sterke behoefte aan orkestratie en automatisering van het datamanagement – aan modelleren in plaats van coderen.

Kantoorpand Vesteda
Hoofdkantoor Vesteda
Oplossing: Smart Data Platform en tooling voor datawarehouse in de cloud

Vesteda schakelde na een pitch Valid Digital Business in voor advies over de modernisering van de datahuishouding en de uitvoering daarvan. Jelle Vegter, Teamlead BI en Data Science: “Wij hadden als eisen dat de dienstverlener een duidelijke visie moest hebben op het gebied van data, en in staat moest zijn een data-architectuur te implementeren. Natuurlijk waren ook bewezen kennis van en ervaring met de nieuwste technologie en datamodellering noodzakelijk.”

Voordeel van de samenwerking: culturele fit

Vesteda werkte al met Valid op het gebied van Managed Services. “Wij wisten dat het prettig samenwerken was en dat de bedrijfscultuur klikt met de onze. Ze hebben veel kennis van zaken en doen wat ze beloven.”

“Valid heeft moderne principes van datamanagement en data-architectuur bij Vesteda geïntroduceerd.”

Jelle Vegter Teamlead BI & Data Science bij Vesteda
Valid – samenwerking overleg
Valid – man 3
De oplossing: integratie van Tobias en automatisering

Valid stelde een team samen van dataspecialisten, architecten, scrum masters en BI-developers, dat hielp met de nieuwbouw van het datawarehouse in de Azure-cloud. Op basis van het Valid Modern Data Framework werd Tobias geïntegreerd in het datawarehouse. Hiermee werd ontsluiting van andere (interne en externe) bronsystemen mogelijk gemaakt. Ook werkte Valid met agile development mee aan de inrichting van het datawarehouse, aan de migratie van historische data en aan de belangrijkste rapportages.

Toen Vesteda besloot om de TimeXtender-tooling voor datamanagement automation te gebruiken, heeft Valid deze technologie geïmplementeerd. Valid is namelijk partner van TimeXtender. De tooling versnelt de ontwikkeling en verdere uitrol van Vesteda’s datawarehouse en vergemakkelijkt het beheer. Vegter: “TimeXtender hielp ons om de factoren ‘tijd’, ‘geld’ en ‘kwaliteit’ te optimaliseren.”

Resultaten: gestroomlijnde en duurzame datahuishouding

Vesteda beschikt nu over een toekomstbestendig datawarehouse in de cloud, waarin de data zijn geconsolideerd en waar gemakkelijk nieuwe databronnen op kunnen worden aangesloten. De organisatie wil met data het verschil maken. “Wij hebben in hechte samenwerking geholpen om een duurzaam fundament te bouwen”,  zegt Joris Janssen, projectmanager en scrum master bij Valid.

Vesteda
 • 27.661 woningen
 • Waarde portefeuille 9,4 miljard euro
 • Bruto huuropbrengsten 363 miljoen euro
 • Circa 236 medewerkers
 • Tien regiokantoren, hoofdkantoor in Amsterdam
Voordelen op een rij
 • Vesteda is nu zelf in staat om maatwerk-rapportages te ontwikkelen en uit te rollen
 • Er is kennis over agile werken door Valid aan Vesteda overgedragen
 • Dankzij TimeXtender is datamanagement gecentraliseerd en sterk vereenvoudigd. Het ontsluiten van nieuwe bronnen gaat veel sneller.
 • Introductie self-service BI. Medewerkers van Vesteda kunnen hun eigen rapportage ontwikkelen en gebruiken
 • De nieuwe datahuishouding maakt het gemakkelijk om nieuwe business-initiatieven snel en efficiënt te realiseren. Er komt vanuit de business steeds meer vraag naar informatie en rapportages
 • De verbeterde informatiepositie maakt dat Vesteda scherp inzicht krijgt in de bedrijfsprocessen, en daardoor in staat is verdienmogelijkheden op het spoor te komen en efficiencyverbeteringen te realiseren
 • Doordat de rapportage snel en efficiënt kan plaatsvinden, op basis van geconsolideerde data, is Vesteda goed in staat de diverse stakeholders adequaat en tijdig te informeren, zoals investeerders en toezichthouders
 • Het aantonen van compliance aan regelgeving en governance is sterk vergemakkelijkt
Meerwaarde Valid
 • Introductie moderne principes van datamanagement, modellering en data-architectuur
 • Implementatie van TimeXtender voor grotere efficiency van het datawarehouse-beheer
 • Hogere handelingssnelheid in het datawarehouse door automatisering van taken
 • Het aansluiten van nieuwe databronnen gaat vele malen sneller
 • Meer inzicht in, en grip op hoe data door de organisatie lopen