CSU

CSU en Tzorg: complete IT make-over in recordtijd

CSU is een innovatief schoonmaakbedrijf dat sterk groeit. Omdat het de eigen mensen – inclusief die van zusterorganisatie Tzorg – op IT-gebied beter wilde ondersteunen, was een complete make-over van de infrastructuur nodig. Dat lukte met hulp van Valid al in vijf dagen.

Uitdaging: modernisering van het applicatielandschap

Behalve CSU groeit ook Tzorg sterk. Dit betekent een toename van mobiele werkers (en dus ook van apparaten en data). Met de bestaande statische omgeving was dit lastig op te vangen. Er was dus behoefte aan meer flexibiliteit en schaalbaarheid. Het ontbrak echter aan ICT-kennis en -capaciteit om de infrastructuur die daarvoor nodig is te realiseren, en al helemaal om die vervolgens 24/7 in bedrijf te houden. Daarom werd gekozen voor uitbesteden. 

De voorkeur ging uit naar “een middelgrote partner waar je nog persoonlijke aandacht krijgt”, zegt Adegeest. “We hebben navraag gedaan in ons persoonlijk netwerk, en benchmarks als die van Giarte geraadpleegd. Vervolgens hebben we een shortlist gemaakt en kandidaten uitgenodigd voor een presentatie.” Hoewel Adegeest direct een goed gevoel had bij Valid, volgden er nog vier referentiebezoeken. “Bij een woningcorporatie, een administratiebedrijf, een fabriek en een overheidsinstelling. Daarna waren we definitief overtuigd.”

CSU schoonmaak
CSU poetsvrouwen
Oplossing: Azure en fleXpace

De schaalbare, flexibele en betrouwbare cloudoplossing die CSU zocht, is gevonden in Azure, de public cloud van Microsoft. Alle on-premise ICT-systemen van zowel CSU als Tzorg zijn daar nu ondergebracht.

Tevens werd een nieuw werkplekconcept geïntroduceerd: fleXpace®, van Valid. Het idee van fleXpace in combinatie met Microsoft 365 is dat gebruikers – ongeacht hun locatie – data en documenten kunnen bekijken, delen en bewerken met ieder apparaat. FleXpace maakt het bovendien mogelijk om apps van Microsoft 365 te combineren met systemen die al in de organisatie bestaan.

Behalve de implementatie en optimalisatie van Azure en fleXpace, nam Valid ook het beheer voor zijn rekening. Valid ondersteunde ook de logistieke kant door laptops gebruiksklaar op locatie af te leveren.

Oorspronkelijk zou het karwei stapsgewijs worden geklaard, in ongeveer drieënhalve maand. Genoeg tijd om eventuele problemen aan het licht te laten komen en te verhelpen. Gebruikers zouden bovendien trainingen volgen voor de livegang.

Door de pandemie liep het echter allemaal anders. Adegeest: “Van de ene op de andere dag moesten alle medewerkers thuiswerken. We hebben de klus toen samen met Valid in slechts vijf dagen geklaard door knetterhard werken. Een stresstest, waar we goed uit zijn gekomen.”

Voordeel van de samenwerking: fricties weggenomen

Huurman: “Valid heeft goed werk gedaan, zowel in de bouw als bij de transitie naar nieuwe situatie. De mensen van Valid hebben veel kennis en ervaring en zijn prettig proactief. Een specialist van Valid heeft geholpen om de scrum-teams verder te ontwikkelen. Valid speelde verder een belangrijke rol in het opzetten en uitvoeren van tests, en was van meerwaarde bij het wegnemen van fricties die altijd optreden in dit soort trajecten.”

“Als je naar de cloud wilt en je zoekt een middelgrote organisatie om je IT aan uit te besteden, zou ik Valid zeker op het lijstje zetten.”

John Adegeest Directeur ICT
Valid – vrouw 5
Valid – consultancy
Voordelen van de samenwerking: elkaar versterken

CSU en Valid delen waarden, zoals menselijk, innovatief, betrouwbaar en persoonlijk. Ook hebben ze dezelfde kijk op samenwerken. “Je moet elkaar versterken. CSU en Tzorg willen efficiënter kunnen werken. Als Valid ons daarin met succes faciliteert, verstevigt hun marktpositie. Daar profiteren wij dan ook weer van, want daardoor is Valid beter in staat om continuïteit te bieden.”

Een ander belangrijk voordeel van de samenwerking tussen CSU en Valid, is dat ICT nu meer tijd heeft om zich te focussen op het beantwoorden van gebruikersvragen. “De eerstelijns servicedesk bemannen we zelf, omdat we geloven in de kracht van contact met eigen mensen”, vertelt de directeur.

Het resultaat: toekomstbestendig applicatielandschap

In de nieuwe situatie kunnen mensen van CSU en Tzorg efficiënter werken. “Onderweg, thuis of op een gemeentekantoor altijd veilig kunnen werken en registraties doen, is voor ons essentieel.” Gebruik van Office 365-producten heeft een grote toegevoegde waarde voor CSU en Tzorg. Het portfolio van Microsoft is uitgebreid en producten worden continu geüpdatet, waardoor gebruikers altijd over de nieuwste functionaliteiten beschikken.

Doordat Valid het beheer overneemt, is de veiligheid en continuïteit van IT gewaarborgd. ‘’Dat is belangrijk”, zegt Adegeest, ‘’want uiteindelijk willen ruim 27.000 mensen aan het eind van de maand hun salaris krijgen. De ICT moet  gewoon in orde zijn.”

De overstap naar de cloud was volgens Adegeest een gigantische sprong, maar levert direct voordeel op. “In de nacht hebben we bijvoorbeeld minder capaciteit nodig dan overdag, dus dan schalen we af. Een deel van de capaciteit is altijd nodig. Het tarief daarvoor kun je vastzetten. Dat scheelt in de kosten.’’

Toekomst

Beide partijen zijn voortdurend op zoek naar mogelijkheden om te innoveren en hebben daarover periodiek overleg. In de toekomst wil CSU meer doen met data science. Valid is daar sterk in volgens Adegeest. Hij kan iedereen deze dienstverlener aanbevelen: “Als je naar de cloud wilt en je zoekt een organisatie om je IT aan uit te besteden, dan zou ik ze zeker op het lijstje zetten. Want Valid is een organisatie waar het in de eerste plaats om de mensen gaat.”

CSU
TZorg
Ontdek de mogelijkheden voor jouw organisatie
Valid – CTA 2