Boon Edam

Koninklijke Boon Edam: steeds slimmere draaideuren en toegangspoortjes dankzij de cloud

Wie wel eens een vliegtuig neemt op Schiphol, of naar de wc gaat in een wegrestaurant, komt de producten van Boon Edam tegen. Wat niet iedereen weet, is dat er veel slimme technologie zit in de systemen voor fysieke toegang. En dat wordt alleen maar meer. Valid helpt Boon Edam met een connected platform een nieuwe stap te zetten in de modernisering van de producten, waardoor  Internet of Things, Machine Learning en predictive maintenance binnen bereik komen.

Uitdaging: datagedreven werken

De bedrijfsstrategie van Boon Edam is gebaseerd op twee pijlers: de klant centraal stellen en rekening houden met de schaarste aan technisch specialisten. Daarom wil het bedrijf datagedreven werken. Valid werd in de arm genomen om hierbij te helpen.

In een Proof of Concept had Valid namelijk laten zien dat Azure de meeste mogelijkheden biedt om bestaande dashboards naar de cloud te brengen, en om veel meer met data te doen. Met het verbonden platform geeft Valid hieraan een vervolg: met deze oplossing is het mogelijk toegangssystemen te monitoren en aan te sturen. In eerste instantie  werden 250 tourniquets aangesloten, maar Boon kan er duizenden draaideuren, poorten en tourniquets aan toevoegen, waar ter wereld die zich ook bevinden.

Kantoor Boon Edam
Valid – man werkplek
Business continuity

Eerst terug naar de producten van Boon Edam. Die vinden hun weg naar diverse typen klanten, van luchthavens en high-security datacenters tot grote ziekenhuizen, winkelcentra en kantoren. Martin Moes is manager integrated products bij Boon Edam: “Onze oplossingen hebben gemeenschappelijk dat ze altijd moeten werken. Als een poortje in een groot kantoor niet open gaat, krijg je wachtrijen en kunnen mensen niet naar hun werkplek. Of als een wc-tourniquet vastloopt, lijdt de exploitant  financiële schade. Het klinkt misschien gek, maar business continuity begint met goed werkende fysieke toegang.” De manieren om doorgang te krijgen variëren van eenvoudigweg open duwen, tot en met gezichtsherkenning.

Klanten willen in toenemende mate monitoren of de systemen werken, en wat het verkeer is dat er doorheen gaat. High-security omgevingen willen die informatie in real-time krijgen en opnemen in hun security management systeem. Grote kantoren willen de data uit de poortjes integreren met systemen voor klimaatbehandeling, energie of liften in een gebouw. Fysieke toegang wordt op deze manier ingebed in uitgebreide managementsystemen voor gebouwbeheer, crowd control en security. Maar ook in commerciële toepassingen, bijvoorbeeld voor betaalde toegang tot wc’s of sportscholen. Moes: “Dan is het prettig om aan het einde van de dag inzicht in de omzet te krijgen en op afstand prijsveranderingen door te voeren. Of om te zien wanneer het papier in de voucher-printer moet worden bijgevuld.”

Oplossing: overgang naar de Azure Cloud

Door naar de Azure Cloud te gaan, kan Boon Edam veel meer doen met de beschikbare data. Er ontstaat een gemakkelijk schaalbaar datawarehouse met flexibele functionaliteit voor reporting en dashboards. Gebruikers halen afhankelijk van hun rol en rechten precies die informatie op die ze nodig hebben. Moes: “De front-end van het platform is voor de klant anders dan voor Boon Edam. Neem de tourniquets in wc’s. Onze klanten kunnen door self-service eenvoudig instellingen aanpassen, bijvoorbeeld centraal kortingen doorvoeren. Of kleine storingen verhelpen.”

De data kunnen de klanten downloaden naar hun eigen omgeving voor verdere verrijking. “Met de informatie uit het dashboard kunnen ze piekmomenten vaststellen, en daar verdere actie op ondernemen, zoals de schoonmaak van de wc’s intensiveren en het onderhoud plannen op minder drukke momenten.” Dankzij Machine Learning kan het systeem dergelijke acties automatisch in gang zetten.

Voordeel van de samenwerking: nieuwe concepten toepassen

Koppelingen met Boons SAP backend en externe systemen zijn in Azure gemakkelijker te realiseren en te onderhouden. De Azure-cloud biedt verder allerlei geavanceerde tooling voor analytics, security en Machine Learning. “Die maken nieuwe toepassingen mogelijk die we nu nog niet eens kunnen verzinnen”, vertelt  Jeroen van de Poll, Project Manager bij Valid. “We zijn met iets bijzonders bezig, een combinatie van IoT, Big Data, predictive analytics, cloud, we passen allerlei nieuwe concepten toe ten dienste van de business van de klant.”

“Veel complimenten voor de manier waarop het project is gelopen en voor het eindresultaat. ”

Patrick van Weert Senior IT Supervisor Medtronic
Valid – samenwerken 3
Valid – samenwerken 2 (2)
Resultaat: voorspellend onderhoud

Het nieuwe platform biedt mogelijkheden voor predictive maintenance. Je kunt dan op basis van historische en actuele informatie de computer laten voorspellen wanneer componenten toe zijn aan onderhoud of vervanging. Storingen kunnen zo worden voorkomen voordat ze daadwerkelijk optreden. De inzet van servicemonteurs kan hierdoor veel beter worden gepland.

De Valid Development Factory heeft in Azure het verbonden platform ontwikkeld, de historische data naar Azure gemigreerd, diverse koppelingen gemaakt, en het dashboard ingericht. Moes: “Een platform als dit is een must-have als je als leverancier mee wilt doen. Sommige sectoren zijn al verder. We hebben een stapje gezet naar een mooie toekomst. We zijn al plannen aan het ontwikkelen voor het volgende project. We willen de vaart erin houden.”

Boon Edam
Resultaten
Meerwaarde Valid
Ontdek de mogelijkheden voor jouw organisatie
Valid – CTA 2