Smart data en digitalisering drijft productiviteit én vernieuwing

De industrie-markt van Nederland: vooruitstrevend, innovatief en sterk. Een markt die volop in beweging is als we denken aan de mogelijkheden van Internet of Things, Industry 4.0 en andere data-gedreven initiatieven.

Hoe scoor jij ten opzichte van peers uit de Nederlandse industrie als het gaat over data-innovatie? 

Download het gratis benchmark rapport

Onze sterktes

Welk thema staat bij jullie hoog op de agenda?

Wat staat er in jullie strategisch plan en hoe geven jullie invulling aan het versterken van het resultaat, de marktpositie en groei? Een aantal generieke trends en thema’s zul je - net als wij – herkennen: 

 Productiviteit & Efficiency

 Klanttevredenheid & Customer Experience

 Predictive & Servitization

 Supply Chain & Logistiek

 Duurzaamheid

Smart Data

Productie en supply chain processen zijn veelal geautomatiseerd. Onderzoek wijst uit dat ook aanlevering, transport en logistiek van grondstoffen relatief ver zijn gedigitaliseerd. Veel potentieel ligt in het meer en slimmer gebruik van data in productie, assemblage en service van half- en eindfabricaat. Het combineren van data uit de verschillende functionele domeinen en schakels in de keten levert waardevolle inzichten waarmee je productiviteit en efficiency kan optimaliseren.

Deze sturing is continue en dynamisch. Daarvoor is het agile ontsluiten van smart data een vereiste, daar waar BI-oplossingen nog vaak (te) statisch zijn ingericht. Een effectieve next step is het inbouwen van IoT-interfaces in zowel de productielijn als de producten zelf. Dit levert een ongekende extra informatieloop waarmee je kwaliteit, klanttevredenheid en TCO significant kan verbeteren.

IoT

Smart technologie inbouwen (IoT) en data science (BI) brengen anticiperen op levering-, productie- en servicebehoeften binnen handbereik. Dit draagt bij aan het verlagen van kosten, en ook aan het verbeteren van klantlevering en –tevredenheid.

Een belangrijke trend in de markt is ook de vraag naar pay-per-use service concepten. Daarbij staat het gebruik of de beschikbaarheid centraal en zijn het onderliggend product en de service daarop samen ondergeschikt. Hier schuilt de kans naar schaalbare verdienmodellen en sterke samenwerkingsverbanden, mits productie en onderhoud betrouwbaarheid en kwaliteit garanderen. Het gebruik van IoT, smart data en (mobile) applicaties zijn daarin onmisbaar.  

Inspiratie

Ontdek hoe data-ethiek een belangrijke factor is bij goed data-management; lees het opinie stuk van Hoogleraar Erik van Beulen op de site van onze partner AG Connect.

Lees het hier

Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Door onze website verder te bezoeken ga je hiermee akkoord. Lees meer over cookies.